lördag 27 februari 2010
Möte med vänner
I den lilla staden Sigtuna är det nära mellan människor. Det betyder många möjligheter till trevliga möten. I torsdags hade en granne och jag bestämt oss för att gå på café, på vägen dit fångade vi upp en tredje kvinna som gick med på att göra oss sällskap. Det blev ett animerat samtal om Sigtuna, London, USA, Hemingway och mycket annat. Bland annat gladdes vi åt att de styrande tagit sitt förnuft till fånga och låter Sigtuna slippa en nytt, massivt glasmonsterhus som skulle ha skurit sig mot den lågmälda äldre bebyggelsen. Dessutom får nu ett vackert, nyrenoverat hus ritat av Evert Milles (bror till Carl Milles) stå kvar, se bild.
När jag gick att handla mat i går träffade jag först K som själv både skrivit och förlagt böcker och vet hur det är att arbeta med ett tryckeri, vi kunde delge varandra våra erfarenheter. Sedan mötte jag B som håller på med sin fjärde bok. Hon frågade också hur det går med tryckningen av pomologin. Så skönt det är att mötas av intresse och förståelse! Vad skulle vi människor göra om vi inte hade vänner att dela glädje och bekymmer med.
Undersökningar har faktiskt visat att vänner och anhöriga är den största hälsofaktorn. Betyder mer för vår hälsa än rökfrihet och regelbunden motion. Som båda förstås är jätteviktiga friskfaktorer. Att vårda sina relationer är att vårda sitt välbefinnande.
fredag 26 februari 2010
Glad överraskning
Glada överraskningar är det bästa som finns. Med posten kom ett tjockt kuvert som innehöll en vacker kasse av linnetyg prydd med sköna röda, gula och gröna äpplen. Äpplen både fram och bak!
Det var Ingrid af Sandeberg som sytt kassen och dekorerat den med sina fina bilder. Tydligen finns det ett särskilt papper som man kan trycka bilder på. Sedan man klippa ut bilderna och pressa fast dem på tyg.
Ingrid säger att G och jag ska använda kassen när vi går och handlar. Aldrig i livet! Då kan ju kassen (som kanske inte går att tvätta) bli smutsig av läckande juice och annat. Nej, jag ska bära den vid speciella tillfällen. Till exempel att bära papper i när jag ska hålla föredrag på Trädgårdsmässan i Älvsjö nästa månad!
torsdag 25 februari 2010
Bråda dagar
Nu är bråda dagar. Illustratören Ingrid af Sandeberg har just gjort klart omslaget till pomologin: Tolv äpplen som svävar likt luftballonger! Det ser underbart fint ut, tycker jag. Formgivaren Ingrid Sillén knogar med att föra in alla korrekturändringar i inlagan (fackspråk för det som sitter mellan pärmarna i en bok). Boken blir på 528 sidor, visar det sig.
Var lovad nya färgtryck på fredag men så kom ett nytt besked från tryckeriet: På tisdag är färgtrycken klara. Det är OK, bara man lyckas få med alla gula och röda toner i bilderna den här gången. Röd Astrakan och Urshults Kungsäpple får inte se ut som tomater! Talar med Helena Johansson på tryckeriet som försäkrar att nu har man korrigerat tekniken, nu ska det funka.
Samtal med bokbindaren. Grönt klotband med laminerade speglar och gröna hörn blir snyggt och hållbart -- den här pomologin ska hålla i 50 år minst – men dyrt. Men kommer köparen att vilja betala för merkostnaden?
Bilden visar Cox Orange. Många tycker nog att det ser riktigt ut med skaftet upp -- så här hängerju äpplet i trädet. Men det pomologiska sättet visa ett äpple är att lägga det med skaftet ned. Den traditionen kommer också min pomologi Svenska äpplen att följa.
onsdag 24 februari 2010
Tid att läsa pomologier
Snön når högt upp på äppelstammarna. Mitt tvååriga plommonträd (Jefferson) är begravt i en driva, se bilden. Man anar icke trädet. Nu, under den snönami som drabbat oss, kan man sitta inne i det varma tjället och studera gamla pomologier. Den som vill titta i till exempel Olof Eneroths och Alexandra Smirnoffs Handbok i svensk pomologi och Carl G. Dahls Pomologi kan ladda ner Pomologica Suecica från Nordiska Genbanken, NordGen, se länken
http://www.nordgen.org/index.php/skand/Folder/Innehaall/Arbetsgrupper/Frukt-baer-prydnadsvaexter/Nedladdning-av-Pomologia-Suecica
Den som inte kan ladda ned materialet, kan istället beställa en CD med samma innehåll, skriv till www.nordgen.se. Finns nu även i Mac-version.
.
måndag 22 februari 2010
Göra glad
Jag vet ett sätt att ge glädje. Och samtidigt bli av med de mynt som jag tömmer väskan på då och då. Utan att behöva betala banken för insättning på ett konto. Mindre butiker har ofta ont om växel eftersom de flesta, i likhet med mig, gillar att betala med sedlar istället för att bekväma sig med att räkna upp jämna pengar.
I Sigtuna finns kaféet RC Chocolat. Dit går jag och köper en halv levain. Räknar upp 35 enkronor medan jag ser expeditens leende bli allt bredare. Har du mer, frågar hon lystet. Jag öser upp allt mitt skrammel på disken. Sedan går jag hem med några sedlar och en storartad känsla av att ha gjort en insats.
fredag 19 februari 2010
Snönamin är här
I dag är ännu en av vinterns badrumsmörka dagar. Snön faller och packar sig på takfönstret ovanför toastolen så att jag måste tända ljuset vid besök där. Den radiojournalist som skulle komma på förmiddagen ringer och vi skjuter mötet till måndag när vägarna förhoppningsvis är farbara igen.
I dag reser Ingrid af Sandebergs fina akvareller ytterligare en gång till tryckeriet som har svårt att få till en god återgivning. Det kärleksfulla arbete som Ingrid har lagt ned på att få med färgnyanserna på alla äpplen får inte vara förspilld möda. Måtte inte transportbilen vurpa i det dåliga föret. Nu återstår bara en vecka innan allt måste ligga klart. Jag vet varför jag sover dåligt.
Bild av en vasshydda som någon byggde på Sigtunafjärden förra vintern.
onsdag 17 februari 2010
Köttklister och andra tillsatser
Köttklister är väl ett förskräckligt ord. Som visar hur långt förkonstlingen har gått inom livsmedelsindustrin. Vem vill äta klistrad gris?
Av Mats-Eric Nilsson lärde jag häromdagen att vi i Sverige äter 6, 7 kilo tillsatser per person varje år. Det finns 368 godkända livsmedelstillsatser, med köttklister blir det 369. Tillsatser behöver inte vara farliga att äta men de maskerar dåliga råvaror.
Det har pågått en tävling på nätet om att hitta varan med flest E-nummer. Vann gjorde Rydbergs Lätt Skagenröra med 22 E-nummer.
Bilden visar ett iskonstverk utanför Sigtunastiftelsen, Sigtuna.
tisdag 16 februari 2010
Indisk krydda
Ek, do, tri, cha, panch! Jag hör fortfarande den lilla flickan som dag efter dag lekte utanför mitt fönster den där vintern i New Delhi. Ett, två, tre, fyra fem! Ek, do, tri, cha, panch!
Panchporan (man kan också se det stavat panchpooran och panchpuran) heter en klassisk kryddblandning med fem ingredienser som är särskilt vanlig i östra Indien. En blandning med hela frön av svart senap, bockhornsklöver, kummin, fänkål och lök köper jag på Taj Mahal, Kammakargatan 40 i Stockholm. Mycket god att strö på till exempel hasselbackspotatis.
Tevekocken Gordon Ramsay har besökt Indien och ger nu ut en kokbok med indiska recept. The Times publicerade nyss några av dem. Jag har prövat Ramsays recept på sötpotatis men tycker att han krånglade till det. Så här gjorde jag sötpotatis för två personer:
Skala och skär en stor sötpotatis i tärningar som sockerbitar. Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i 2 tsk panchporan och låt dem fräsa i smöret. Stå inte för nära stekpannan för vissa frön sprätter upp och de bränns.
Lägg i sötpotatisen, salta lätt och låt tärningarna fräsa i pannan någon minut. Lägg på ett lock, skruva ned värmen och låt stå 5 minuter. Servera! Med till exempel fullkornsris, stekt lök, gröna ärter och rivna morötter.
Panchporan (man kan också se det stavat panchpooran och panchpuran) heter en klassisk kryddblandning med fem ingredienser som är särskilt vanlig i östra Indien. En blandning med hela frön av svart senap, bockhornsklöver, kummin, fänkål och lök köper jag på Taj Mahal, Kammakargatan 40 i Stockholm. Mycket god att strö på till exempel hasselbackspotatis.
Tevekocken Gordon Ramsay har besökt Indien och ger nu ut en kokbok med indiska recept. The Times publicerade nyss några av dem. Jag har prövat Ramsays recept på sötpotatis men tycker att han krånglade till det. Så här gjorde jag sötpotatis för två personer:
Skala och skär en stor sötpotatis i tärningar som sockerbitar. Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i 2 tsk panchporan och låt dem fräsa i smöret. Stå inte för nära stekpannan för vissa frön sprätter upp och de bränns.
Lägg i sötpotatisen, salta lätt och låt tärningarna fräsa i pannan någon minut. Lägg på ett lock, skruva ned värmen och låt stå 5 minuter. Servera! Med till exempel fullkornsris, stekt lök, gröna ärter och rivna morötter.
måndag 15 februari 2010
Har svenskarna smakskador?
I går söndag lyssnade jag på ett högintressant föredrag på konferensgården Sigtunahöjden. Det var Mats-Eric Nilsson som talade om livsmedelsindustrins flitiga användande av E-nummer för att dölja bristen på goda råvaror i produkterna. Samme man har skrivit de bästsäljande böckerna Hemliga kocken och Äkta vara. Han använde inte ordet matfusk men det var det talade om. För hur ska man annars beteckna en guacemole dip som innehåller bara någon enstaka procent avokado? Plus en lång rad tillsatser?
Vi är smakskadade i Sverige, sa Mats-Eric. Det tror jag också. Hur kommer det sig annars att människor köper den där guacemoledippen? Eller potatismos i pulverform? När det är så enkelt och mycket godare att laga det själv från riktiga avokados respektive potatisar. Jag kan förstå det om man är på fjällvandring men annars?
Livsmedelsindustrin har ett avspänt förhållande till sanningen, sa Mats-Eric också. Visst är det så. Men boken Hemlige kocken har börjat påverka industrin. De industriköttbullar som tidigare oblygt såldes under rubriken "Hemlagat, direkt från köket" har nu fått tillägget Som i mycket liten stil framför Hemlagat.
Vi är smakskadade i Sverige, sa Mats-Eric. Det tror jag också. Hur kommer det sig annars att människor köper den där guacemoledippen? Eller potatismos i pulverform? När det är så enkelt och mycket godare att laga det själv från riktiga avokados respektive potatisar. Jag kan förstå det om man är på fjällvandring men annars?
Livsmedelsindustrin har ett avspänt förhållande till sanningen, sa Mats-Eric också. Visst är det så. Men boken Hemlige kocken har börjat påverka industrin. De industriköttbullar som tidigare oblygt såldes under rubriken "Hemlagat, direkt från köket" har nu fått tillägget Som i mycket liten stil framför Hemlagat.
fredag 12 februari 2010
Arbete med omslag
Träffade både Ingrid af Sandeberg och Ingrid Sillén i går. Båda visade utmärkta förslag till omslag till den kommande pomologin. Det förslag som Ingrid af Sandeberg hade tagit fram tidigt i går morse segrade, vi tyckte alla tre att det var bäst! Omslaget visar ett dussin äpplen av olika fason som svävar i luften, likt ballonger!
onsdag 10 februari 2010
Provtryck
Det är ett sjå att vara förläggare. I dag har illustratören Ingrid af Sandeberg och jag suttit och tittat på provtryck på alla akvareller som ingår i den kommande pomologin (bok med beskrivningar av äpplen). Vår granskning visar att genomgående har de gula färgerna mattats och de mörkröda nyanserna försvunnit. Äpplena har blivit bleka och fått utslätade färger. Måste åtgärdas! Det vore hemskt om alla de detaljer som Ingrid har lagt ned sådan möda på inte skulle komma fram i trycket! Ringer tryckeriet som lovar att göra vad de kan för att rätta till det.
Ingrid och jag tittar också tillsammans på de första förslagen till omslag som kommit från formgivaren Ingrid Sillén. Den 1 mars måste allt ligga klart hos tryckeriet.
tisdag 9 februari 2010
Samtal
Två hajar simmar sida vid sida i havet.
Haj 1: -- Jag måste tänka börja tänka på hälsan. I fortsättningen blir det fler vegetarianer.
Haj 2: -- Jag är inne på samma linje. Vegetarianer tre gånger i veckan och slut med alla isterbukar.
Haj 1: -- Jag måste tänka börja tänka på hälsan. I fortsättningen blir det fler vegetarianer.
Haj 2: -- Jag är inne på samma linje. Vegetarianer tre gånger i veckan och slut med alla isterbukar.
måndag 8 februari 2010
Stackars rådjur
Trodde aldrig att jag skulle gråta över ett rådjur. De där stora bruna råttorna på höga ben har ätit upp mina vårblommor, nafsat på äppelträden och, vad jag aldrig förlåter, en gång ätit upp en halv blommande magnolia.
Det var när jag stod i köket för att göra lite förmiddgskaffe som jag hörde en hostning. Vad var det? Tittade genom köksfönstret och där ute på altanen stod ett rådjur och hostade på ett hjärtskärande sätt. Pälsen liknade en gammal rufsig dörrmatta. Arma djur, det måste vara sjukt och kanske väldigt hungrigt. Gick ut med de sista av mina smakliga papegojtulpaner till rådjuret som var försvunnet.
Följde spåren i snön. Vid det som var kvar av magnolian syntes blodfläckar. Ett lungsjukt rådjur som hostade blod? Eller var det skaren som rivit upp sår på benen? Ringde kommunen som bad oss ringa polisen som kopplade till en sambandscentral som lovade att en viltvårdare skulle ta sig an ärendet. Rådjur må vara vandaler men de ska inte behöva lida.
Det var när jag stod i köket för att göra lite förmiddgskaffe som jag hörde en hostning. Vad var det? Tittade genom köksfönstret och där ute på altanen stod ett rådjur och hostade på ett hjärtskärande sätt. Pälsen liknade en gammal rufsig dörrmatta. Arma djur, det måste vara sjukt och kanske väldigt hungrigt. Gick ut med de sista av mina smakliga papegojtulpaner till rådjuret som var försvunnet.
Följde spåren i snön. Vid det som var kvar av magnolian syntes blodfläckar. Ett lungsjukt rådjur som hostade blod? Eller var det skaren som rivit upp sår på benen? Ringde kommunen som bad oss ringa polisen som kopplade till en sambandscentral som lovade att en viltvårdare skulle ta sig an ärendet. Rådjur må vara vandaler men de ska inte behöva lida.
fredag 5 februari 2010
Tulpansallad
onsdag 3 februari 2010
Blodapelsinernas tid är nu
När jag ändå är inne på ätbara saker på M: nu är tid att njuta maffelsiner. Det vill säga blodapelsiner från Sicilien. Tunnskaliga, aromatiska, saftiga, läckra slår de varje annan importerad frukt så här års.
Olika landsdelar har olika favoritfrukter. För 40 år sedan fick jag veta att blodapelsinernas starkaste fäste är norra Norrland. När jag nyss ringde en stor fruktgrossist bekräftade han att det är likadant i dag. Jag har växt upp i Västerbotten. Jag älskar blodapelsiner.
Olika landsdelar har olika favoritfrukter. För 40 år sedan fick jag veta att blodapelsinernas starkaste fäste är norra Norrland. När jag nyss ringde en stor fruktgrossist bekräftade han att det är likadant i dag. Jag har växt upp i Västerbotten. Jag älskar blodapelsiner.
Bordsplacering á la Montaigne
Hur skulle jag placera mina gäster vid damlunchen? Det var ett huvudbry. När jag tittade på gästlistan fanns där tre Ingrid, tre Birgitta, och två Carin (nu kunde tyvärr inte alla komma). Då kom jag att tänka på Michel de Montaignes Essayer som jag läste under julen. Där skriver författaren om Henrik, hertig av Normandie, som ordnade en stor fest för riddare i Frankrike.
Henrik samlade alla som hette Vilhelm vid ett bord, alla Richard vid ett annat bord och så vidare. Det kunde jag ta efter! Hade ingen möjlighet att bjuda ett helt bord av Birgittor men jag kunde placera gästerna i bokstavsordning efter förnamn.
Michel de Montaigne skriver i samma veva om en annan värd som lät alla rätterna börja på samma bokstav. Det ska jag ta efter vid ett nästa kalas: Morotssoppa med mandelklimp. Marulk med majs, majrovor och mosad Magnum Bonum. Mazarintårta och macchiato.
tisdag 2 februari 2010
Damlunch på stiftelsen
På min födelsedag var det damlunch på Sigtunastiftelsen där jag en gång varit stipendiat (firar med familjen senare). Mitt livs första damlunch! Varför hade jag aldrig tänkt på att ordna något så trevligt tidigare? Väldigt roligt att få vara tillsammans med dryga dussinet sympatiska, intressanta, kompetenta kvinnor under en eftermiddag. Mina vänner!
Vi åt lunch. Vi fick en visning av Sigtunastiftelsens lokaler, inklusive ett antal vackra, nyrenoverade gästrum. Och vi avslutade med kaffe och tårta högst upp i huset. Det ska vara lyxig chokladtårta när man fyller år. Och för övrigt har det nyss stått i tidningen att när man har kommit till en viss ålder är det inte hälsosamt att vara pinnsmal. Det, tyckte mina gäster och jag, var den bästa nyhet vi tagit del av på länge.
måndag 1 februari 2010
Att fylla år
Fyllde år i fredags. Mycket trevligt. Jag kan verkligen rekommendera det. Man blir ett år äldre för varje gång förstås. Se gärna till att det står i tidningen att du har födelsedag. För då får du höra ifrån alla vänner och bekanta, när och fjärran. En gammal klasskamrat ringde och sjöng för mig i telefonen. En annan skolkamrat som jag inte har träffat på säkert 50 år ringde också och gratulerade. Vidare kom det kär e-post och postogram och papperspost och presenter och blommor från kända och okända. Jag blev glad som ett barn för varje hälsning. Tack alla!
Kvällen innan firade jag med kamrater från Sveriges Pomologiska Sällskap som uppvaktade med blomster och ett bedårande glasäpple. Tusen tack, kära vänner!
Kvällen innan firade jag med kamrater från Sveriges Pomologiska Sällskap som uppvaktade med blomster och ett bedårande glasäpple. Tusen tack, kära vänner!