måndag 5 juli 2010
Naturbrist botas nu
Dagens barn lider av en ny bristsjukdom, säger Richard Louv. Han är amerikan och talar om nature deficit disorder, det vill säga naturbrist. För fem år sedan skrev han boken Last Child in the Woods som handlar om vad som händer när barn slutar att gå ut i naturen och leka.
De mår sämre.
Idag leker barn inne för utomhus finns inga elkontakter. (Forskning visar att amerikanska barn och ungdomar 8-18 år sitter framför dator eller teve i genomsnitt 53 timmar i veckan). Många barn har lång väg till en skog. Rädsla hos föräldrarna håller barnen inne – utanför huset lurar faror som bilar och störda människor (stranger danger). Ute i det fria finns farliga djur som getingar och fästingar. Då är det bättre att barnen stannar hemma och leker med gosedjuren. Barn som klättar i träd kan falla och bryta benet.
Faktum är, säger Richard Louv i en intervju i The Daily Telegraph, att i dag är det fler barn som bryter benet av att ramla ur sängen än av att klättra i träd. Idag möter barnläkarna sällan brutna ben men desto fler barn som lider av fetma och värk på grund av monoton belastning av småmuskler framför datorn.
Barn behöver komma ut i skog och mark. De behöver klättra i träd och bestiga berg. De behöver vandra på skogsstigar och lära sig växter och träd. Barnen blir mer harmoniska. Vuxna blir också mer harmoniska av att vistas i skog och mark, visar studier.
Louvs bok har satt igång ett nytt tänkande omkring barn och natur. Både lärare och föräldrar har börjat få upp ögonen för vikten av att ta ut barnen i naturen. Richard Louv var inbjuden som inledningstalare vid en stor amerikansk pediatrikkonferens nyligen.
Lider också svenska barn av naturbrist? Inte omöjligt. Flera studier har visat att svenska familjer inte vistas i skog och mark som förr. Nu, under sommarlovet, är ett gyllene tillfälle att bota naturbrist hos barn. Istället för att åka till en nöjespark kan man åka till ett naturreservat. Istället för att mormor och morfar tillbringar dagen på en golfbana kan de ta med barnbarnen och en picknickkorg till en blåbärsskog. Låt oss ta med barnen på skogsutflykter så mycket som möjligt. Chansen är stor att de kommer att tycka om det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar