onsdag 24 augusti 2011
Ta vara på din äppelsort
Nu har äppeltiden börjat och det blir snart möjligt på olika håll att gå med sina äpplen till en äppelexpert och få dem namnsatta. Tänk bara på att ta med dig minst fem äpplen av varje sort för säker bestämning.
Fick brev från Caroline som berättar att hon förra året visade ett äpple från sin koloni för ett par äppelbestämmare och fick veta att de aldrig hade sett hennes sort tidigare och inte hade något namn på den. Det gjorde henne häpen och lite stressad. Skulle det nu bli hennes ansvar att bevara och berätta om denna nya äppelsort? För experterna ryckte på axlarna och verkade ointresserade.
Eftersom jag själv har suttit på massor med äppelutställningar vet jag hur det är: varje höst kommer ett antal besökare med unika äpplen som man aldrig har sett tidigare och fast man skulle vilja bevara dem alla på någon särskild plats i Sverige så att de säkert finns kvar och alla fick en chans att se och smaka äpplena, så går inte det. Det skulle bli en mycket stor trädgård!
Alla de nya sorterna ute i landet har uppstått av att en äppelkärna i marken börjat gro och fått växa upp till träd. Kärnsådd kallar man detta som kan ge bra frukter eller väldigt dåliga frukter, det blir hipp som happ (men oftast mindre gott). Vill man sprida en sort vidare måste man ympa, det går inte att sätta en kärna. Nej, inte ens Kristina från Duvemåla fick exakt samma äpple på det träd som sattes med kärna i det nya landet, hon fick en snarliknande frukt och sådant händer.
Mitt råd är att man själv ska göra allt för att vårda en fin kärnsådd och sprida den bland vänner och släktingar. Ge äpplet ett namn och sedan kan du låta ympa upp det (tala med någon plantskola) och ge bort ett litet träd till en födelsedag eller som doppresent. Jag lovar att det blir en unik och välkommen present.
Bilden visar en av tre flytande äppelöar i en damm vid Brunstorps gård förra året.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar