tisdag 7 februari 2012
På vikingarnas tid
Kanske är det inte medelhavsmat som bäst förebygger ohälsa, kanske ska vi äta som vikingarna istället: mycket fisk, vilt, grova grötar, nötter, frukt och bär. Gå till http://www.fotevikensmuseum.se
om du vill veta veta mer om vikingarnas nyttiga mat. I danska Ribe är det vikingavecka 30 april - 6 maj när alla som är intresserade av maten och livet på Röde Orms tid kan få sitt lystmäte. Sök Ny nordisk vikingamat för mer upplysningar.
Förekom det någon form av graffiti på vikingatiden? Kanske tog den rebelliske vikingapojken en sotad sticka, ritade en figur på långhusets timrade vägg och fick bannor. Skulpturen ovan, med titeln Fången viking, restes 1913 och står mitt emot Liljevalchs konsthall. Konstnären heter John Börjeson.
Här är en video om hur man lagar kött i kokgrop:
Röde Orm, Frans G Bengtssons underbara bok om de naiva, lite oborstade och matglada vikingarna Orm och Toke, kommer snart i nyutgåva med förord av Erik Andersson. En ny film baserad på boken är också på gång.
SvaraRadera