torsdag 24 maj 2012
Myror och getingar
Ute på tomten, som vetter mot en skogsbacke, finns en liten myrstack. Där råder febril aktivitet och det ser kaotiskt ut, men jag litar på att myrorna vet vart de ska och varför de har så bråttom.
Här på jorden finns 14 000 (fjortontusen) kända arter av myror och tillsammans utgör alla myror ungefär lika mycket biomassa som alla människor på klotet. Häpnadsväckande, men det står att läsa i The New Yorker (5 mars 2012) som brukar kontrollera fakta mycket noga. Där får jag också veta att hanarna har en morfar men ingen far, de kommer nämligen från obefruktade ägg (haploida ägg). Bara honorna -- drottningen och alla arbetarna -- kommer från befruktade ägg (diploida ägg). Myrorna är inte ensamma om den här knepiga ordningen som kallas haplodiploidi, så är det för till exempel bin och getingar också.
Den senaste utgåvan av Nationalnyckeln, nyckeln till Sveriges flora och fauna, behandlar myror och getingar. Där står att i Sverige finns 81 kända arter av myror och att de gör stor nytta. Jag ser små myror vandra på diskbänken, där gör de ändå ingen nytta. Av boken får jag veta att inkräktarna är svarta slavmyror, Formica fusca.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar