söndag 16 november 2014

Välbefinnande ger längre liv


Blommor ökar välbefinnandet hos många av oss. Den här buketten har jag fotat på Skokloster slott.
Människor med stark känsla av välbefinnande -- lyckliga människor med andra ord -- får ett längre liv än de missnöjda. Det har kommit fram i en stor studie på 9 050  äldre britter. De som kände störst välbefinnande löpte 30 % mindre risk att dö under de 8.5 år som studien pågick, oberoende av andra faktorer.

Medan studien pågick dog 29 procent av människor med lägst välbefinnande. I gruppen med högt välbefinnande dog bara 9 procent under samma tid.

Studiens huvudförfattare är professor Andrew Steptoe, psykologiprofessor i London, och han säger så här (intervjuad av Henrik Ennart i SvD 7 nov. 2014):
--Det finns ett samband mellan välbefinnande och dödlighet som inte hänger ihop med någon annan faktor som vi kunnat upptäcka.

Andrew Steptoe är en forskare jag känner -- på 90-talet samarbetade vi i en studie om hälsobeteende hos studenter -- och jag tror på hans resultat. Ett bra åldrande måste framförallt ge en människa möjlighet att känna en mening med sitt liv: Man vill fortsätta göra en insats. Man vill betyda något för sina barn och barnbarn och det samhälle man lever i.
Hur man når ett bättre välbefinnande har jag skrivit om i min bok "Tankar om glädje och vardagslycka" som kom 2009 (Optimal förlag) och finns att köpa i nätbokhandeln. En bok att ge till alla morföräldrar och farföräldrar som man vill ha kvar länge!  Finns också att ladda ner som e-bok.

4 kommentarer:

  1. Det är ju inte allom givet att ha familj, eller ens en möjlighet att göra någon samhällelig insats. Ändå tycks somliga ha bättre förutsättningar för att vara till freds med livet och känna välbefinnande. Kan det vara den kemiska sammansättningen i hjärnan som hjälper till, när de yttre förutsättningarna inte finns?
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. Ja, så orättvist är livet att vi människor föds med olika förutsättningar att känna nöjdhet, lycka och glädje. Det har bland annat med frisättningen av skilda hormoner att göra. En liten gest av omtanke kan frisätta dopamin, lyckohormonet, hos en person medan nästa person inte ens uppfattar vänligheten.

    SvaraRadera
  3. Jag skulle kunna gissa att utövande av någon religion kan skänka nöjdhet, lycka, glädje och ro, men jag känner inte till någon statistik om att så skulle vara fallet. Bara ett fall: min djupt religiösa mor som blev 97 år (två benbrott samma år ändade hennes liv).

    SvaraRadera
  4. Jag vet inte heller om det finns någon studie på livslängden hos troende kontra icke-religiösa. Min mor, som tillhörde den senare gruppen, blev också nästan 100 år.
    Men visst kan man gissa att den som sätter sin lit till en allsmäktig fader känner större lugn och ro. Dessutom fungerar bönen som en form av välgörande meditation. Vi andra får meditera på det sätt som passar bäst.

    SvaraRadera