Tarmarna larmar, det är dags att ladda bakterierna! Kunde man läsa på Namn- och Nytt i Dagens Nyheter tidigare i år. Stämmer, det är alltid viktigt att ladda bakterierna. Det håller inte att fuska med något så viktigt som att hålla tarmbakterierna i god form, vårt välbefinnande står och faller med det. Bort nikotin, alkohol och vitt socker. In med frukt och grönsaker som innehåller en mångfald goda ämnen.
Det som påverkar hjärnan kan också påverka magen. Det kan nog alla skriva under på -- när vi är uppstressade knyter det sig i magen och vi kan drabbas av svår magvärk eller diarreér. Vid Örebro universitet finns NGB Interactions Research Centre där man studerar det här samspelet (NGB betyder Nutrition Gut Brain, näring-tarm-hjärna). I tidskriften C nr 4, 2014, intervjuas professor Robert Brummer -- tvärvetenskaplig specialist i gastroenterologi som förestår NGB -- om kopplingen mellan vad vi äter, hur matsmältningen fungerar och vårt psykiska välbefinnande.
Tarmbesvär leder ofta till psykisk ohälsa och tvärtom. Mer än en tredjedel av alla patienter med IBS (irriterad mage) lider av depression eller ångest och liknande samband hittar man hos patienter med Crohns sjukdom (kronisk inflammation i tunntarmen) och ulcerös kolit (kronisk inflammation i tjocktarmen). Det här sambandet har fått forskarna att ställa nya frågor. Kanske kan man påverka den psykiska ohälsan genom att behandla tarmåkomman? Och vice versa? Vi har behandlat personer med IBS med medicin mot depression och sett en förbättrad tarmhälsa, säger Brummer.
Råda bot är det enda som hjälper, stod det också på Namn och Nytt för inte så länge sedan. Vi kan i hög grad råda över tarmhälsan. Vettig mat tre gånger om dagen hjälper oss mycket.
C, en tidskrift om cerealier, ges ut fyra gånger om året av Lantmännens forskningsstiftelse. Vill du läsa C, skriv till tidskriftenc@lantmannen.com och beställ en prenumeration som är gratis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar