Hilding Karlsson har apropå gårdagens text skrivit till mig om en österrikisk film kallad Humledrottningen som finns att se på Kunskapskanalen. Jag håller med, detta är en underbar, 50 minuter lång film om en humledrottnings liv från första början till det bittra slutet. Tack för tipset, Hilding! Man får till exempel veta att humlan är snabbast av alla djur på att identifiera färger och att den besöker fem gånger så många blommor på en dag som honungsbiet gör. Men så är också humlan i gång 18 timmar om dagen!
I går eftermiddag var jag på ett seminarium om sakprosans ställning i skolan arrangerad av Gruppen för läsning av faktaböcker i skolan (Gläfs), en grupp inom Sveriges Författarförbund. För att ge tyngd åt seminariet hölls det i Svenska Akademiens stiliga lokaler i Börshuset, Gamla Stan. Akademiledamoten och fackförfattaren Peter Englund var en av deltagarna.
Länge har man framhållit vikten av att barnen läser skönlitteratur och sakprosan har kommit i skymundan, tyvärr. I går berättade Barbro Westlund, läsforskare vid Stockholms universitet, att föräldrar som läser många faktaböcker för sina barn ger dem ett rikare ordförråd. Vill du att barnet ska klara PISA-testet med gott resultat, läs faktaböcker tillsammans! Läs om humlor, fjärilar, dinosaurier, blommor, bilar eller något annat som hen visar intresse för.
Barbro Westlund avslutade dagen med att citera en dikt av Tomas Tranströmer. Han var poeten som tyckte bäst om att läsa faktaböcker. Vi kunde inte dröja kvar i börssalen för där skulle nästa dag -- begravningsdagen -- hållas en minneshögtid för Tomas Tranströmer och rummet behövde göras i ordning.
Ja, det gäller att hitta vad varje barn är intresserad av. Kommer att tänka på en av min mors elever - hon var speciallärare, och på den tiden hon hade läsklass hade hon en elev som var gravt dyslektisk och totalt ointresserad av böcker. Men mor visste att han var intresserad av historia och satte "Svenskarna och deras hövdingar" i händerna på honom. Trots att han inte kunde läsa flytande, blev han så intresserad att han lärde sig läsa. Stavade som en kratta fortsatte han med, och en gång när han som vuxen hälsade på oss. Då hade han ett eget företag, och han smålog och sa' "du undrar väl hur jag kan skriva mina räkningar". Så berättade han at han hade en ordbok i bilen, när det var dags att skriva räkningen, drog han sig tillbaka till bilen, där han i lugn och ro kunde klura ut hur svåra ord stavades.
SvaraRaderaPå tal om humlor har jag Björn Cederbergs "Humlor i Sverige, 40 arter att älska och förundras över", men ljuvliga illustrationer av Bo Mossberg. Ska höra om biblioteket kan skaka fram "Galen i humlor" åt mig - den talade de om i radioprogrammet "Kritiken" i dag.
Se'n är det kanske dags att läsa om "Binas gyllene stad" av Frank S. Stuart.
Margaretha
"Binas gyllene stad" har jag aldrig hört talas om. Fackbok eller roman? Din mor var en klok lärare som satte en historiebok i handen på sin elev. Jag ska lyssna på "Kritiken" nu. Väl att man kan lyssna i efterhand.
SvaraRaderaJag skulle ha kollat titeln, boken heter "Biets gyllene stad", med undertiteln "i romantiserad skildring". Mitt svenska exemplar trycktes 1953, den var nog rätt populär på 50-talet. Författaren var biskötare, men som titeln säger är det kanske mer roman än fackbok. Jag minns faktiskt inte mycket av den, tror inte att jag var mer än 13 eller 14 år när jag läste den.
SvaraRaderahttps://www.kirkusreviews.com/book-reviews/frank-s-stuart-2/city-of-the-bees-2/
Margaretha
På Sigtunastiftelsen gör man sig aldrig av med en bok, ska kolla där!
SvaraRaderaG, som kände till "Humlor i Sverige" sedan tidigare, gav mig den boken i går! Rolig att titta i!
SvaraRadera