söndag 10 juli 2016
När kyrkklockorna tystnar
Ännu mer märkbart är att kyrkklockorna inte längre hörs i Sigtuna. Det är lika tyst som i Frankrike efter revolutionen när kyrkorna stängdes, det blev förbjudet att ringa i kyrkklockorna och många klockor smältes ned för att bli till mynt och kanoner. Folkets uppror mot detta var dock så stort att förbudet kom att hävas.
Också den ryska revolutionen betydde att kyrkornas och kyrkklockornas tid var förbi. En stor kyrka i Moskva blev förvaringsplats för lejon, i en annan kyrka byggde man swimmingpool. Ute på landet kunde kyrkorna förvandlas till verkstäder för snickare och andra hantverkare. Att ringa i kyrkklockor förbjöds i lagen och de gamla klockorna togs ned, slogs sönder och gav material till traktorer och annat.
En av de tre kyrkklockor som förstördes när klockstapeln i Sigtuna brann den 29 juni var ett ryskt krigsbyte från 1580. Det påminner mig om att i rysk folkkultur ingick en föreställning om att kyrkklockan är ett levande väsen med magiska förmågor. Elif Batuman skrev om detta i en artikel i The New Yorker från april 2009 som jag tog fram och läste på nytt i går.
En rysk kyrklocka skulle vara tillverkad så att den förmedlade Guds röst -- tonen skulle därför vara rik, djup och klar för hur skulle Guds röst kunna låta på ett annorlunda vis? I medeltida Ryssland menade man att klockringning hindrade den dödsbringande pesten från att sprida sig. I dag ger den ryske psykiatern Andrei Gnezdilov sina cancerpatienter "klockterapi" -- för att lindra deras smärtor låter han dem höra en särskild inspelning av ringande kyrkklockor och hävdar att det hjälper ungefär en tredjedel av patienterna.
Ja, ska man tro på ryssar hjälper klockringning mot nästan allt: jagar bort förkylningsvirus, renar luften, får linet att växa. Hoppas att vi snart kan sätta upp nya kyrkklockor i Sigtuna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar