lördag 3 juni 2017

Att tro på älvor och andar

Förr, in på 1900-talet, trodde många människor att kameran inte kunde ljuga. Kameran var ett vetenskapligt instrument och vad ett fotografi visade måste därför vara dagsens sanning. När människor på 1920-talet kunde se fotografier av de skira väsen som kom att kallas the Cottingley elves blev de fascinerade. Många i England trodde fullt och fast på älvor och eftersom dessa små gestalter hade blivit fångade i svart på vitt fanns inget att diskutera längre. I själva verket var bilderna tagna en lördag eftermiddag  i juli 1917 av två kusiner, Frances och Elsie, 16 respektive 10 år gamla, i Cottingley, Yorkshire. Flickorna fotograferade små pappersfigurer som de hade klippt ut och placerat i gräset och på trädgrenar och påstod sedan för sina föräldrar att de hade mött älvor som de tagit bilder av.
                      Det var inte flickornas fel att bilderna spreds utanför familjen och började visas i teosofiska sällskap och tryckas i tidningar.
                      En dotter till Frances visade de berömda bilderna i ett avsnitt av teveprogrammet ”Engelska antikrundan” (sändes i SVT 27 april 2017) och berättade att hennes mamma skämdes för att ha lurat så många och därför aldrig talade med någon enda om sitt fusk förrän på 1980-talet när hon fick veta att hennes kusin Elsie hade erkänt för sin son att fotografierna var falska. Tänk att gå tyngd ett helt liv, från barndomen upp till sen ålderdom, och bära på hemligheten att man har fört en hel värld bakom ljuset.... 
Isländsk alfasteinn  -- här bor älvorna

På Island är tron på älvor stark. Älvorna bor under vissa stenar och kan stoppa både vägbygge och husbygge om människorna inte gör eftergifter. Men vi i det upplysta Sverige tror väl inte på féer? Kanske inte, men mer än 70 procent av svenskarna tror på andeväsen, en parallell verklighet. Det har Sara Duppils  som forskar på föreställningen om andeväsen vid högskolan i Gävle, kommit fram till. 


 

2 kommentarer:

  1. Gutenberg har Conan Doyles bok "The Coming of the Fairies", där bilderna finns med. https://www.gutenberg.org/files/47506/47506-h/47506-h.htm
    Margaretha

    SvaraRadera
  2. Tack snälla Margaretha för den länken! Fantastiskt att få läsa Conan Doyles redogörelse för mottagandet av älv-bilderna. Det fanns alltså skeptiker som yttrade sig, men de fick stå tillbaka för alla som ville tro på älvornas existens. Önskar dig en så bra pingstsöndag som möjligt trots att vår sorg över vad som hänt i London inte går att komma undan.

    SvaraRadera