måndag 26 augusti 2024

Cyklar i blom

Om jag skulle behöva en cykel, vet jag vart jag skulle vända mig: CykelAkuten i Uppsala, adress Vretgränd/Dragarbrunnsgatan. Här är ett i sanning blomstrande företag. Det drivs av Parviz Abdi som kom till Sverige som flykting från Iran 1984. Hans sätt att marknadsföra sig är oemotståndligt. Alla fyra gatuhörnen i korsningen har han prytt med blommor och passerande fotgängare stannar till, beundrar och ler.



 

söndag 18 augusti 2024

Mer från Borås

Det märkvärdigaste i Borås är inte den flera meter höga statyn av Pinocchio. Nej, det är den imposanta rödeken i Stadsparken, ett träd som mäter över sex  meter i omkrets (efter min måttagning). Hur gammalt kan det vara? Trehundra år?  

Rödek i Borås. Viskan i bakgrunden.
 

Granne med det hus jag bebor i Uppsala växer också en mäktig rödek men den har långt ifrån samma dimensioner som trädet i Borås. 

Rödekens blad är skarpt flikiga.

 

torsdag 15 augusti 2024

Ny bok: Rural hours

 


Rural Hours
med undertiteln The Country Lives of Virginia Woolf, Sylvia Townsend Warner and Rosamund Lehmann är skriven av den engelska författaren Harriet Baker. Bra bok. Läsaren får veta allt om Virginia och Leonard Woolfs liv på Asheham, sommarhuset i Sussex som var mycket vackert och romantiskt men skuggigt beläget och hemsökt av spöklika ljud. 

Sylvia Townsend Warner och Rosamund Lehman (syster till John Lehmann som köpte Virginia Woolfs andel av bokförlaget Hogarth Press) är två mindre kända författare. Båda kvinnorna hade intressanta liv som det är roligt att ta del av. 

söndag 4 augusti 2024

Fika i Borås


Bodhy av Fredrik Wretman nedsänkt i Viskan

Har länge velat komma till Borås. Kanske för att Borås är Sveriges textilstad. Som dotter till en sömmerska dras jag till vackra textilier. I sommar blev  resan av och jag säger bara: åk till Borås, gott folk. En lagom liten stad, med en vacker å, Viskan, som rinner mitt igenom stadskärnan. Och så mycket fin konst överallt. Varje tillgänglig fasad har fått en tjusig målning. Varje torg hyser en eller två skulpturer. 

Borås textilmuseum var inte heller någon besvikelse. I bottenvåningen finns en tygaffär med mängder av stiliga tyger att fingra på .... 

Var fikar jag bäst, frågade jag en ortsbo och fick förslaget Divine. Valde cheesecake med björnbär som var mäktig men god. Om jag  bodde i Borås och  var med i en bokcirkel, skulle jag förorda att vi träffades på Divine, där man kan mysa tillsammans i små celler med pseudoturkisk känsla.