söndag 15 juli 2018

6-8 skivor bröd

Snart finns det inget kvar att tro på. Markoolio hade, i motsats till vad han påstått tidigare, inte en bra tillvaro som barn. Istället var det en hemsk barndom med mycket alkohol och misshandel i hemmet. Det berättade han i sitt sommarprogram där han också avslöjade att han inte blev upptäckt när han rappade för sina polare på en nattbuss. Det var något som han och skivbolaget hade kokat ihop när den första plattan släpptes.
Budskap från 1976
Dagen därpå var filosofiprofessor Åsa Wikforss sommarpratare med lögner, alternativa fakta, kunskap och sanning som tema. Henne måste man väl tro på? Nej, och hon har säkert fått höra från flera håll  redan att hon var fel ute när hon påstod att Socialstyrelsen en gång rekommenderade att vi ska äta 8-10 skivor bröd varje dag. Det famösa budskapet var istället "Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen" och ingick i en kampanj 1976 med Brödinstitutet som avsändare. Det institutet, som hade kontor på Biblioteksgatan och inte finns kvar längre, ägdes av Sveriges Bageriförbund, Svenska Lantmännens Riksförbund, Jästfabriken, KF,  Wasabröd med flera företag och dess uppgift var att öka brödkonsumtionen i landet. De 6-8 skivorna blev hårt kritiserade men Brödinstitutet såg kampanjen som lyckad eftersom den fick stor uppmärksamhet.

Brödinstitutets broschyr från 1976 omfattar tio sidor om nyttan av bröd. Där står till exempel att brödskivorna  -- 6 för lågenergiförbrukare och 8 för högenergiförbrukare -- "kommer bäst till nytta om de fördelas jämnt över dagen och äts tillsammans med pålägg och mjölk eller äts till maten som brytbröd". Det förmyndaraktiga tilltalet får en att häpna. Läsaren får också veta att några av de 6-8 skivorna bör vara bakade av fullkornsmjöl. I dag skulle vi säga att fullkornsbröd varje gång är det  bästa för människan.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar