I dag har Dagens Nyheter en artikel med rubriken "Mäns hjärnor förändras när de är nära sina barn – redan vid ultraljudet". Av artikeln, som bygger på en intervju med den nederländska psykologen Marian Bakermans-Kranenberg, lär vi att ju mer tid som en pappa tillbringar med sin bebis, desto robustare blir hans anknytning till barnet, desto mer omhändertagande blir han. För ju mer tid tillsammans med barnet, desto högre blir pappans nivå av oxytocin och prolaktin, två hormoner som ökar förmågan att se barnets behov och reagera på det.
Mycket mer om forskning på fäder och spädbarn kan man ta del av i Father Time, A Natural History of Men and Babies av Sarah Blaffer Hrdy, en bok om pappaforskning som kom tidigare i år. Hrdy, känd amerikansk professor emerita i antropologi, fick idén till boken när hon förbluffad såg sin svärson på ett naturligt sätt gå in för att sköta sin nyfödda bebis, ett beteende hon aldrig hade stött på hos män jämnåriga med henne eller med hennes föräldrar.
Hrdys bok är full av överraskande fakta. Vem visste att bebisens hårbotten ger ifrån sig ett ämne kallat hexa-decanal som förkortas HEX. Om vi snusar på barnets huvud drar vi in HEX som påverkar vår dopaminnivå och gör oss kärleksfullt inställda till det lilla barnet som får den omvårdnad det behöver. Naturen vet hur den ska ordna allt till det bästa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar