lördag 2 januari 2010

Tess och Thomas Hardy

I dag sänds en repris (kl 20´30 på SVT 24) på andra delen av den starka teveserien Tess. Tiden är engelskt 1800-tal med himmelsvida skillnader mellan fattiga och rika. Tess är en vacker flicka som stammar från en förnäm adelsfamilj långt tillbaka men familjen är fattig och Tess blir mjölkpiga.

Serien baserar sig på romanen Tess D´Urberville av Thomas Hardy som publicerades första gången 1891. Jag köpte boken i höstas men har bara läst förordet av Gustav-Adolf Mannberg. Han skriver att detta anses vara Hardys mest fullödiga roman. Författaren skickade sitt manus till olika tidningar för att det skulle bli publicerat som följetong. Alla tackade nej, detta var en alldeles för oanständig berättelse!

Hardy strök vissa partier och fick sin följetong accepterad av Graphic Magazine vars redaktör dock invände mot det avsnitt där en ung man bär fyra mjölkpigor över en översvämmad väg. Nog var det en lite för intim kontakt och olämpligt i en familjetidning? Det vore väl bättre om mannen körde dem i en kärra? Hardy rättade sig efter redaktörens önskan men i den svenska versionen av romanen -- och i teveserien -- blir flickorna burna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar