tisdag 28 juni 2011

Berömd lexikograf


Carl von Linné, Charles Darwin, D H Thoreau, Samuel Johnson och Sigmund Freud är de stora namn som kommer upp när man tänker på berömda fackförfattare. Kan inte komma på ett enda kvinnligt namn, hjälp mig!

Har just läst Samuel Johnson, A Life av David Nokes, en härligt tjock biografi över den stora lingvisten och litteraturvetaren i 1700-talets London. Samuel Johnson var lite udda -- han hade vissa tics och tvångshandlingar för sig -- men oerhört bildad och mycket respekterad. Hans stora verk, som tog honom nio år, var ett lexikon över det engelska språket.

Johnson var fattig en stor del av livet och jag blev lycklig av att läsa att han fick statlig författarlön till slut. Hans fru dog ifrån honom efter missbruk av laudanum (alkohol blandat med opium) och han etablerade ett långt vänskapsförhållande (bara vänskap) med en betydligt yngre, gift kvinna, Hester Thrale. Det nästan sorgligaste i boken är att Hester inte träffade Johnson en enda gång under hans sista år när han var sjuk; då var hon, som blivit änka, förälskad i en italienare. Varken döttrarna eller Johnson gillade förbindelsen men Hester gifte sig senare med sin Piozzi.

Otaheiti och Tjottahejti
Vid ett tillfälle skriver Johnson i sin dagbok att Hester hade en klänning i ”Otaheiti pattern”. En sökning på nätet låter mig veta att Otaheiti är en ö i Söderhavet.

Han är från Tjottahejti, säger vi och menar att någon kommer långt bortifrån (och förstås inte är fullt lika sofistikerad som vi själva). Det avlägsna Tjottahejti ligger förstås borta i Söderhavet, det har jag alltid trott.

Bilden visar Johnsons hus vid Gough Square i London. I detta hus, som nu är museum, skrev han med hjälp av assistenter sitt berömda lexikon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar