tisdag 25 oktober 2011

Kunglig fruktlund vid Haga slott


Här är ett scoop som hovreportrarna har missat: kronprinsessparet håller på att anlägga ett grönsaksland och en äppelträdgård vid Haga. Jag råkar veta att de fick min pomologi Svenska äpplen i bröllopspresent. Paret har förstås bläddrat i den och blivit rejält inspirerade ........

Victoria och Daniel, som vet allt om vikten av att hålla kroppen frisk och glad med motion, vill att familjen ska äta obesprutade grönsaker och äpplen av högsta kvalitet från egen trädgård. Det står tjugotalet nyplanterade träd i fruktlunden på Haga och i förra veckan överlämnade två representanter från Knivsta hembygdsgille den exklusiva sorten Noors glasäpple.

Sommaren 2005 dog det enda kända trädet av sorten. Tursamt nog hade G dessförinnan hämtat ympar av Noors glasäpple och nya små träd höll på att växa upp. G skulle som sortens räddare ha varit med vid överlämnandet på Haga men blev tyvärr sjuk.

I hembygdsgillets skrivelse till hovet påpekade man sortens anknytning till den kungliga familjen. Prinsessan Eugénie, dotter till Oscar I, var nära vän till familjen Hermelin på Noors slott och måste flera gånger ha njutit Noors glasäpple vid sina besök hos familjen på slottet. Så borde inte det trädet stå på Haga? Hovmarskalken hörde av sig och tackade ja.

Det finns några lediga platser i fruktlunden på vid Haga. Föder kronprinsessan en dotter, föreslår jag att föräldrarna planterar Prinsessäpple, en vacker sort. Blir det en son kan man välja Friedrich von Baden som är döpt efter storhertig Friedrich von Baden, far till Gustav V:s gemål drottning Victoria.

2 kommentarer:

  1. Synd att G blev sjuk. Fantastiskt att han är räddare av detta äpple. Heja G!!!

    SvaraRadera
  2. Han får luta sig tillbaka och tänka: Jag gjorde i alla fall något för den svenska pomologin.

    SvaraRadera