fredag 14 oktober 2011

På stäppen


En herde har tillfälligt lämnat sin häst


En klassisk varmrätt med hästkött

Ugn med väggen full av camcas



Efter en vecka i Kazakstan har man inte sett mycket av landet som är världens nionde största land med en befolkning på 16 miljoner (varav drygt 30 procent ryssar). Men den drygt 50 mil långa resan med jeep ut från Almaty gjorde oss bekanta med den vidsträckta stäppen som här och där betades av kor, hästar och får. Kazakstan är ett taggtrådslöst land, djuren vaktas av herdar till fots eller på hästrygg. Några gånger fick vi sakta in för att hästar eller kor korsade vägen. Om jag återvänder till Kazakstan får det bli på våren när stäppen blommar.

Hästar föds upp som köttdjur i Kazakstan. De flesta restauranger serverar hästkött och i snabbköpet köper man hästmjölk (vågade inte prova, hörde att den kräver tillvänjning). På bilden ovan ses en klassiker: kokt hästkött med hästmärg och kokt lök samt på botten av fatet kokt pasta.

Varje land har sin snabbmat och i Kazakstan kan man köpa camcas (samsas), piroger med fyllning av kött och lök. Jättegoda, sa kamrater som prövade. Camcas gräddas klistrade vid väggen i en speciell ugn.

En lång vägsträcka utanför Almaty hade dubbla körfält och mittlinjen pryddes av omsorgsfullt klippta små och stora träd och buskar av olika slag.

2 kommentarer:

  1. Spännande läsning och som alltid fantastiska bilder, kartboken är framme. Tack.

    SvaraRadera