![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyTFPLF_VB8U-8WVwHIYVacZA4c8ks1wXumgc2bJCfhgsnCo7ZbZ6Tk3OU0xPvObrJPQrHqFJBJMRIIudNCbLGGTl5NnGpcw1Z6FOy7erYqNlvRiDf4_LziJ9axitmbqcV93Rv0jtKi7s/s400/250px-Lake%252C_Iduns_kokbok.jpg)
Nu ska jag vara en show off: jag har lagat stuvad lake. Aldrig är jag närmare Kajsa Warg än när jag stuvar lake, då känner jag atmosfären i hennes kök där aladåberna stelnar, servetterna formas till svanar, mandelpuddingen bakar i vattenbad och man utan att tveka gör en ostkaka på 24 ägg.
Receptet måste vara uråldrigt. Det besvärligaste momentet är att flå laken men det går-- övning ger ökad färdighet, skulle den gamla damen ha sagt mig. Jag skär laken i bitar och varvar med mjöl, stötta skorpor, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, muskotblomma och lagerblad för att till sist hälla på vin och vatten; får stå på elden att sjuda i 15 minuter.
Det blir mycket smakligt. Efter stuvad lake spelar vi en låt av Bellman och G berättar om när han var barn och klubbade lake tillsammans med morfar. Lota lota är Västergötlands landskapsfisk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar