tisdag 7 januari 2014

Äta fel gör dig deprimerad



Det finns många skäl att äta vettigt. Man vill till exempel hålla vikten nere, förebygga cancer, diabetes och hjärtinfarkt, skydda sig mot förkylningar och bevara tandhälsan. Här är ytterligare ett skäl till att inte stoppa i sig vad som helst som jag läser om i dagens Svenska Dagbladet: fel mat kan göra dig deprimerad.

Henrik Ennart rapporterar om en ny studie från Harvard som kopplar risken för  depression till viss sorts mat. Studien, som pågått 12 år, omfattar drygt 43 000 kvinnor mellan 40 och 70 år. Forskarna kunde se att mat som har en inflammationsdrivande effekt (viktig orsak till bland annat hjärtsjukdomar) har samband med depression. Kvinnor som konsumerade mycket söta drycker, vitt mjöl (bröd och kaffebröd på vitt mjöl), rött kött och margarin visade 29 - 41 procent högre risk att drabbas av depression.

Det som är bra för  kroppen är också bra för psyket. I artikeln framhåller man bland annat följande saker som inflammationshämmare: fet fisk, bladgrönsaker, broccoli, grönkål, frukt, kaffe, motion, rena tänder, bra sömn. Rökning och stress förvärrar inflammationsprocesserna.

Nu tar jag mig en blodapelsin. Det är hälsosam mat som jag blir glad av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar