söndag 29 maj 2016

Wood wide web

På natten saktar trädens ämnesomsättning ned och vad sker då? När grenarna sover hänger de med grenarna. Det  har forskare från Vienna University of Technology funnit med hjälp av avancerad laserapparatur. På morgonen när träden vaknar, rätar de på grenarna igen.
 
World wide web vet de flesta vad det är. Men vad står wood wide web  för? Det är naturens  underjordiska och långt utbredda nätverk som består av trädrötter förenade med svampmycel. Svamparna ger trädrötterna mineralämnen samtidigt som träden ger kolhydrat till svamparna. Det är ett samarbete som man länge har känt till (och återfinns hos de flesta växter på jorden).

Nu vet forskarna att den underjordiska verksamheten inbegriper mer. De menar att svampmycelet förenar alla träden i skogen oavsett art. Forskare har använt radioaktiva markörer och  funnit att svampmycelet överför näringsämnen från städsegröna träd till lövträd under vintern och tvärtom på sommaren. Samtidigt verkar mycelet också kunna kommunicera till träden om till exempel vattentillgång och hotande skadeinsekter.

Under träden pågår ständig varuförmedlings- och kommunikationsverksamhet

2 kommentarer:

  1. Så spännande!
    Margaretha
    som gillar träd

    SvaraRadera
  2. Jag försöker tänka efter vilka fördelar det medför att leva i ett land utan träd: ingen behöver dö av ett nedfallande träd under en storm och ingen drabbas av lövhalka. Men tänk att aldrig få höra trädsus! Nej, det vore svårt att leva på Island och Färöarna.

    SvaraRadera