Har precis avslutat "De oroliga" av Linn Ullman. Boken betecknas som roman vilket betyder att man hela tiden -- säg 10 lästimmar -- är irriterande osäker på vad som är sant i berättelsen om en dotter med två berömda föräldrar.
Jag tror ändå att den här meningen är sann: Ingrid, hans sista hustru, var praktiskt lagd och därför älskade han henne mest av alla. Och den här: Fadern menade att en förutsättning för varaktig kärlek är att det praktiska är på plats.
Så talar en man född i början av 1900-talet. En man som önskar ett bekvämt liv, som vill att någon ska sköta inköp, mat, städning och klädvård så att han själv aldrig behöver befatta sig med sådant.
En förutsättning för varaktig kärlek är det praktiska fungerar, menade Ingmar Bergman. Det tycker även kvinnor. En förutsättning för varaktig kärlek är faktiskt att mannen tar lika stor del av arbetet med hem och barn som kvinnan. Det har han också börjat göra.
Rapporten Families in the 21st century skriven av den danske sociologiprofessorn Gösta Esping Andersen verksam i Barcelona visar att färre svenska par skiljer sig idag jämfört med 1992. På 1990-talet föddes 1.6 barn per svensk kvinna men under 2010-talet har siffran gått upp till1.9. Det är en oväntad trend som överraskat forskarna. Motorn i den förändrade familjebilden är större jämlikhet mellan könen, förklarar professor Andersen.
I snart 40 år har jag levt med G. Har jag velat byta ut honom? Nej, aldrig. Kanske finns det män som har lika stort hjärta. Men vem är lika bra på att laga mat och putsa fönster?
http://www.forskning.se/2016/12/21/karnfamiljen-pa-frammarsch
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar