tisdag 21 september 2010

Ny bok om Marie Curie


Har precis läst Carin Svenssons nyss utkomna bok Marie Curie, forskaren som sprängde gränser. Det är en behändig volym på 128 sidor från LL-Förlaget, förlaget som ger ut lättlästa böcker.

Carin Svensson har tidigare skrivit en oerhört bra bok om Charles Darwin utgiven på samma förlag. Hennes nya bok håller samma höga klass. Man får veta allt om Marie -- bakgrund, studier, äktenskap, barn och karriär -- presenterat på ett fint språk som är lättläst utan att vara det minsta torftigt. Jag får en god insyn i Marie Curies liv och forskargärning. En bra, icke-tråkig faktatext ska innehålla små guldkorn här och där. I Carins text finns många guldkorn som jag inte har läst någon annanstans. Som detta att Marie och maken Pierre gjorde en cykeltur när de hade gift sig och Marie, som älskade blommor, lindade en krans av rosor runt cykelstyret. Och när Pierre tragiskt omkom i en trafikolycka var det hans far som flyttade in och tog hand om barnen.

Jag hoppas på fler liknande verk och att de når ut till många. De här ytterligt välgjorda böckerna är som skrivna för alla upptagna människor som vill informera sig men inte har tid att läsa tjocka biografier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar