fredag 17 september 2010

Sanningen om apelsinjuice 2


Kaffet på Ronneby Brunn var inte gott och det var inte heller apelsinjuicen. Vad är det egentligen vi häller i oss när vi dricker apelsinjuice på hotell och konferensgårdar? Svaret fick jag på Öster-Malma som var nästa stopp på resan.

Öster-Malma är ett litet charmigt barockslott som ritades av Jean de la Vallée och byggdes 1668 vid sjön Malma i Sörmland. Intill slottet ligger en konferensanläggning och alltsammans ägs av Jägareförbundet (gästerna kan köpa vilt med sig hem från gårdsbutiken).

Personalen var supertrevlig och frukosten utmärkt med särskilt plus för gott, nybryggt kaffe, härlig osötad bäryoghurt (som köket blandar) samt möjlighet för gästerna att pressa sin egen apelsinjuice. Jag var den enda som pressade själv. De andra tryckte fram sin juice från en apparat (se ovan). Jag tog en klunk av den gula drycken som smakade vedervärdigt.

Apparaten med apelsinjuice, äppelmust, lingondricka och vatten kommer från Krogab, Lidingö. Jag fick titta på innehållsförteckningen: Vatten, apelsinjuicekoncentrat (66 %) konserveringsmedel E 202, sötningsmedel E 951 plus ett sötningsmedel till med ett E-nummer som inte gick att läsa, smakämne. Innehåller spår av phenylalanin.

Detta är inte apelsinjuice, det är ett surrogat. Om gästerna visste bättre, om de hade tillgång till innehållsförteckningen, skulle ingen dricka Krogabs blandning.Det är dags att gästerna får sann information.

Till och med smågodiset i min närmaste livsmedelsbutik är försett med innehållsförteckning. Den som köper skruvar, delfiner, colanappar, lakritsskallar, salmiakgrodor, bilar och hotlips kan inte säga att hon inget visste. Smörkola har inte varit i närheten av smör, fruktknappar har inte sett röken av frukt.

Det här är innehållet i hotlips från Karamellkungen: ”Socker, glukossirap, vetestärkelse, modifierad potatis- och majsstärkelse, surhetsreglerande medel (E260, E270), arom, färgämnen (E120) ytbehandlingsmedel (vegetabilisk olja, E 901, E 903). Innehåller gluten och sulfit.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar