måndag 4 juli 2011

Nu krävs en nyordning


Borde inte Tällberg Forum hållas i Tällberg? Varför flyttade man till Sigtuna? Från välunderrättat håll erfar jag att Tällbergs näringsidkare höjde priserna så rejält att Tällberg Forum såg sig om efter en annan samlingsplats. Om det blir Sigtuna igen nästa år vet ingen.

Jag är glad att allmänheten hade tillträde till en rad intressanta seminarier på lördag kväll. Vi var ett trettiotal som samlades för att lyssna till och tala med Stewart Wallis, chef för New Economics Foundation i London, som höll i seminariet The pursuit of happiness as the ultimate goal of national policy. På en timme hinner man inte mycket men Wallis gav deltagarna, som bekymrar sig för vad som ska hända med vår planet och hur det ska gå för kommande generationer när resurserna sinat, nya insikter.

Wallis vill som många andra av oss använda ordet välbefinnande som synonym för lycka. Alla människor söker välbefinnande och vi ska inte tro att det ligger i högre BNP. Ändå är det BNP som de styrande mäter som ett uttryck för nationens hälsa.

Beror människans välbefinnande bara på personliga förhållanden? Nej. Om ett land har till exempel hög arbetslöshet, utbredd fattigdom, dålig jämställdhet, ingen demokrati och lever över sina miljötillgångar påverkar det den enskildes välbefinnande. We are running fast to burn up the planet och we are not getting happier, sa Wallis. Costa Rica är ett föredöme, där lever man inte över sina naturtillgångar.

Har man gjort försök att ersätta pengar med något annat? Frågade en kvinna. Ja, Time Bank Movement finns (läs på nätet). Jag ger dig en timme av min tid och du ger mig (eller någon annan) en timme – allas timmar är lika mycket värda. Men vi vet vad skattemyndigheten säger om rörmokaren byter 1 timme rördragning mot 1 timme tandläkarvård.

Det krävs många förändringar för att få igenom ett nytt synsätt och det blir inte lätt, men det går. När det blir ett tryck från människorna (public pressure), kommer politikerna att vakna, sa Stewart Wallis.

Skulpturen av den tyske konstnären Johannes Hildebrand har titeln Connection och står på Aludden i Sigtuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar