måndag 15 augusti 2011

Psykopater har annorlunda hjärnstruktur

Någon gång ibland ser man inlägg i pressen skrivna av människor som menar att det är fel att tala om psykopater, sådana finns nämligen inte. Vi kan önska att det vore så -- att psykopater är lika påhittade som troll -- men sanningen är att det finns psykopater i alla slags länder, det vill säga känslokalla människor som ofta är kriminella, följer egna regler och försöker dra nytta av andra.

Psykologen Robert Hare heter den mest kände amerikanske experten på psykopati. Han menar att omkring 1 procent av befolkningen i USA är psykopater. Det skulle betyda omkring 3 miljoner psykopater i USA. Hur stor procent psykopater det kan finnas i Sverige vet vi inte.
Det senaste decenniet har man forskat en hel del på hjärnstrukturen hos psykopater och Sam Harris berättar om detta i sin bok Moralens landskap. Bland annat visar psykopater överdrivna responser i hjärnans belöningscentrum när de förväntar sig ekonomisk vinning. Den här överkänsligheten -- som förknippas med psykopatins impulsiva och antisociala dimension och leder till starkt riskbeteende och kriminalitet -- kanske hindrar psykopaterna från att lära av andra människors negativa känslor, menar forskarna.

Studier visar också att psykopater har svårt att känna igen rädsla och sorg hos andra människor. Psykopater har ingen empati och bryr sig inte om vad andra människor känner, ja, de lägger inte ens märke till vad andra uttrycker. James Blair heter en amerikansk neuroforskare. Han och hans forskargrupp föreslår att psykopati beror på att viss emotionell inlärning inte har ägt rum på grund av genetiskt betingade nedsättningar på de områden i hjärnan som behövs för känslomässig bearbetning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar