torsdag 10 november 2011

Svårt att säga adjö


Maria Sveland och Katarina Wennstam har kommit med boken Happy, happy i vilken ett antal kvinnliga författare berättar om sina lyckade skilsmässor. För den som lever i ett olyckligt äktenskap och vill skiljas men inte vågar, som väger för och emot men inte kommer till skott, kan boken vara bra läsning.

Många människor lever i ett destruktivt förhållande. De är offer för kränkningar, misshandel och olika former av övergrepp men stannar ändå kvar hos sin partner. Varför låter de sig plågas istället för att bryta upp?

Det är flera gånger visat i studier att människan är mer ovillig att förlora det hon har, än hon är villig att vinna något nytt och okänt. Hålla kvar sitter inbyggt i vår hjärnstruktur och det är därför vi harvar på i gamla hjulspår hur svårt vi än har det.

Vi hatar att bli av med något. Förlustaversion kallas det här som kännetecknar alla människor. De tre ordspråken hellre en fågel i handen än tio i skogen, den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket och man vet vad man har men inte vad man får handlar alla om förlustaversion.

Bilden från Bergianska trädgården visar blommande Queen Sirikit. Återkommer till bloggen i slutet av nästa vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar