tisdag 8 november 2011

Tips för lyckligt äktenskap


Tro inte att moderna svenskar är rationellt tänkande människor. Fredag den här veckan här veckan infaller datumet 11-11-11. Ett magiskt datum? I alla fall har många unga par bokat sin vigsel just den dagen. Men äktenskapets beständighet hänger på andra saker.

Välfärd är en superintressant tidning som Statistiska centralbyrån ger ut. Nummer 2 i år tar upp vad som talar för och emot ett äktenskaps varaktighet. Forskare har studerat 160 000 par (gifta, sambo, registrerat partnerskap) som bildades åren 1999-2001.

Ålder, yrke och utbildning har betydelse för relationen. Det är bra om det inte är för stor ålderskillnad; vart fjärde par där det skiljde mer än tio år i ålder mellan parterna hade separerat år 2010. Om skillnaden var mindre än tre år var nästan nio av tio fortfarande ett par.

Risken för skilsmässa ökar om parterna har olika utbildningsnivå. Skilsmässor och separationer är vanligare bland lågutbildade par och av de par där bara en hade låg utbildning hade omkring tre av tio separerat; av paren där båda hade hög utbildning hade endast 12 procent separerat.
Så skaffa dig en bra utbildning innan du gifter dig, då har du också hunnit bli lite äldre. Risken för separation och skilsmässa är nämligen större för unga. Av de par som under 25 år vid parbildningen, separerade tre av tio.

Människor inom yrkesgruppen säkerhetspersonal -- dit räknas brandman, väktare, ordningsvakter och kriminalvårdare -- skiljer sig mer än andra. Människor som arbetar i yrkesgrupperna ”bygg, fabrik och gods” samt ”renhållnings- och återvinningsarbete” skiljer sig också i hög grad.

Vill man behålla sin partner länge ska man välja någon som har fötterna på jorden. Endast en av tio inom yrkesgruppen ”specialister inom biologi, jord- och skogsbruk” hade separerat från sin partner under de tio åren.

Bilden visar Southease church nära Rodmell där Virginia Woolf bodde. En av Englands äldsta kyrkor.

1 kommentar: