söndag 5 april 2020

Emily Dickinsons ingefärskaka

Om jag slutar andas och avlider i covid 19 vill jag att begravningsbyrån bär sin döda last ett varv förbi äppelträden innan jag stoppas in i likbilen. Så gjorde Emily Dickinson som Aris Fioretos skrev om i går i Dagens Nyheter (med anledning av att hennes brev har getts ut tre volymer): hon stipulerade att kistan med hennes döda kropp skulle bäras tre varv runt i familjens trädgård.

Emily Dickinson (1830 - 1886) var introvertast av alla introverta. Hemmadotter, skrev poesi isolerad på sitt rum, gick ut i trädgården men inte mycket längre än så. Hennes plikter i hushållet var att svara för brödbak och desserter.

Människor behöver efterrätter, sa Emily Dickinson. Så sant. I dag, när många av oss sitter isolerade hemma, är efterättsbehovet stort. Desserter krävs för att boosta humöret. I sin bok om poeten, som kom förra året, tog Josefin Holmström med ett recept på poetens mjuka ingefärskaka. Jag har gjort om det lite och förenklat den krångliga beredningen:

Lägg 115 g smält och avsvalnat smör, 120 ml vispgrädde, 1-2 msk ingefära, 1 tsk bikarbonat och 240 ml mörk sirap  i en skål. Rör om. Rör ned 500 g vetemjöl.

Låt degen vila en timme i kylskåp. Klä en långpanna (30 x 45 cm) med bakpapper och tryck ut degen.
Grädda i 175 grader under 15 - 20 minuter eller tills kakan har fin färg.

Det här står inte i Josefin Holmströms bok: det går lika bra att kavla ut degen till småkakor.

1 kommentar: