lördag 23 maj 2009

Döden i Venedig

Läste Döden i Venedig av Thomas Mann i går. Äldre, framgångsrik, ensamstående författare med vuxen dotter och barnbarn reser till Venedig och möter vacker fjortonårig pojke. En efeb. Som han blir besatt av och börjar förfölja. Det kan bara gå illa.

Den tunna boken på 76 sidor rymmer tre ord som jag får slå upp. Hieratisk skrift är en gammal egyptisk skrivart som utvecklades ur hieroglyferna.

Thomas Mann kallar pojken faiak. Faiakerna var ett hos Homeros omnämnt folkslag som bodde på ön Schera (idealbild av en grekisk koloni) och ofta gästades av gudarna.
Pojken blir också kallad psykagog. "Han tyckte sig se de hur den bleke och älsklige psykagogen där ute log mot honom, vinkade åt honom..." Psykagog hittar jag inte. Svensk uppslagsbok från 1940-talet upptar psykagogik , en psykoterapeutisk behandling där man inte går in på patientens svårigheter i barndomen utan använder de för situationen bäst lämpade terapeutiska metoderna för att hjälpa patienten. Påminner om kognitiv beteendeterapi, tycker jag. I Stockholm upprättades ett psykagogiskt institut 1950.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar