fredag 29 maj 2009

Hjälp för autistiska barn

Spegelneuroner är neuroner i vår hjärna som aktiveras när vi ser en person göra något. Om du lyfter din högra arm så aktiveras neuroner hos mig som tittar på. När du ser någon gäspa och sedan själv öppnar munnen i en gäspning är det för att särskilda spegelneuroner har aktiverats hos dig.

Autistiska barn har problem vid samspel med människor. Doktor Vilayanur S. Ramachandran vid University of California i San Diego, som är intervjuad i The New Yorker från 12 maj, fick idén att autism kan bero på en defekt i spegelneuronsystemet. Många har nu forskat på detta och Ramachandrans teori stöds bland annat av resultat från finska forskare som studerat spegelneuronsystemet hos autistiska barn och ungdomar .

Doktor Lindsay Oberman, en av Ramachandrans tidigare doktorander, har börjat använda en ny behandlingsmetod. Det är TMS, transcranial magnetic stimulation, som verkar aktivera vissa neuroner i hjärnan och ökar hjärnans plasticitet (hjärnans förmåga att ställa om sig). Hans resultat tyder på att upprepad behandling med TMS förbättrar spegelneuronsystemet och ökar kommunikationsförmågan hos autistiska barn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar