måndag 22 juni 2009

Cirklar i sädesfälten

Under några år har det varit tyst om så kallade crop circles  -- det svenska ordet blir kanske åkercirklar -- i England. Två mästare på åkercirklar dog, en annan tog livet av sig och så var det några som tröttnade på att trampa ned säd, läser jag i The Guardians Weekly från 19-25 juni. En orsak kan också vara att de första cirkelmakarna har blivit etablerade och nu får höga arvoden för att under några nattliga timmar göra logotyper för stora företag som Pepsi, Nike och Mitsubishi i sädesfälten.

Nu har i alla fall cirklarna återuppstått med full kraft och kan ses överallt på den engelska landsbygden. Varje natt skapas nya mönster i sädesfälten, det ena större och mer intrikat än det andra. Och det engelska folket är delat i två läger: de troende som menar att cirklarna skapas av utomjordingar eller är övernaturliga fenomen och de andra som menar att åtminstone 80 procent skapas av människor och återstoden bara är svåra att förklara. Något med jorden eller med cellstrukturen i sädesstråna kanske.  

Blir inte jordbrukarna rasande? En del kanske. Medan andra säljer biljetter till nyfikna som vill titta eller promenera omkring i de cirklar som kanske, om du vill tro det, har gjorts av marsmänniskor.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar