måndag 13 december 2010

Sådan matte, sådan katt

I Storbritannien är var fjärde katt för tjock med ökad risk att drabbas av diabetes, hjärtsjukdom, problem med levern och reumatism. Om 10 år kommer hälften av alla brittiska katter att vara så feta att de inte kommer igenom en vanlig kattlucka längre. Förutseende formgivare har nu designat en större kattlucka som kan öppnas med en tasstryckning, läser jag i The Daily Telegraph.

Rapporten om de tjocka katterna var väntad. I oktober kom nämligen en rapport som visade att britterna är fetast i Europa och sådan husse och matte, sådan katt. Fyra av 10 britter är överviktiga. En fjärdel av befolkningen är rejält fet med BMI över 30. Det betyder att 40 miljoner britter väger för mycket. Att det innebär ett hot mot den framtida hälsan och sjukvårdsbudgeten är lätt att förstå.

3 kommentarer:

  1. Tycker man att mat och godis är livets höjdpunkt, så vill man nog gärna att ens älskling ska få sin dagliga andel av godbitar. Se'n finns det katter som är som min älskling som varje höst dra'r på sig sin vadderade vinterkostym, för att fram på vårkanten byta ut den mot en figursydd vårdito, med insvängd midja.
    Är säker på att han lägger på sig ett kilo varje vinter.

    Men visst är det sorgligt att man av oförstånd "misshandlar" den man älskar.
    Margaretha
    som minns ett antal feta hundar från sin barndom

    SvaraRadera
  2. Min katt tycker inte att han är fet utan bara storväxt(som feta Trisse tyckte). Han väger ca 8 kg. Vad är normalvikt för en vuxen, kastrerad hankatt? (Husses BMI är 21.3)

    SvaraRadera
  3. Margaretha, din kisse pendlar ett kilo med årstiderna. Det kan inte vara så farligt. Det är den höga, konstanta övervikten som katten inte mår bra av.

    Lasse, jag vet inget om önskvärd vikt för katter. Bäst att fråga en veterinär. Kanske beror det på kattras. Husses BMI tyder i alla fall på idealvikt.

    SvaraRadera