onsdag 16 mars 2011

Ingen alkohol i luften och på läktaren

Sedan flera år är det slut med att röka på flygplan. Inbitna nikotinister tuggar tuggummi eller sätter på sig ett plåster. Nu bör det vara dags att införa förbud mot alkohol på flygplan. Jag läser i tidningen (SvD 14 mars) att direkt livsfarliga incidenter då och då inträffar på plan högt uppe i luften när passagerare uppträder aggressivt, hotfullt och oberäkneligt. Ofta finns alkohol eller droger med i bilden (när det inte handlar om psykisk sjukdom).

Servering av vin och sprit var ett medel att locka resenärer när flyget var nytt. I dag är det kanske något som flygbolagen tjänar pengar på. Men alkohol som bidrar till stora risker för passagerarna har inget berättigande på flygplan.

På en annan sida i samma tidning läser jag att servering av alkohol på idrottsarenor bidrar till stök och slagsmål. Kan det grova arenavåldet förebyggas genom att förbjuda utskänkning av alkohol? Ja, menar poliserna och många andra. På engelska fotbollsarenor är det fullständigt förbjudet -- även för dem sitter i aldrig så dyra loger -- att dricka öl under match. Ta bort alkoholserveringen från fotbolls- och ishockeyarenor och fler människor vågar gå på matcher.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar