torsdag 17 mars 2011

Sunda vanor, långt liv

Är du en lite tråkig och försiktig typ? Som oroar dig? Var glad, du kommer att leva länge. Kanske tittar du med avundsjuka blickar på dina kamrater som slår klackarna i taket och glammar men vet att de får en kortare livslängd. Det här visar en stor forskningsstudie som kallas The Longevity Project och har letts av bland annat Leslie Martin vid University of California.

I 20 år har psykologer analyserat data om 1500 män och kvinnor som föddes 1911. De första svaren samlades in när deltagarna var 10 år. Alltsedan dess har man kartlagt personernas intressen, arbetsuppgifter, personlighet, familjeförhållanden, bostad, husdjur, mathållning, motionsvanor, alkoholintag med mera.

Forskarna har funnit att den viktigaste faktorn om man vill leva länge är att hålla fast vid goda hälsovanor (till exempel motionera, inte röka, äta rätt, dricka måttligt). Och de är de försiktiga, tillbakadragna människorna som kännetecknas av goda hälsovanor. Kvinnor lever längre än män och kvinnor kännetecknas också av sundare livsstil än män.

Men visar inte studien att humor i stora mått är viktigt för att leva länge? Nej. De lättsamma och bekymmerslösa oroade sig inte särskilt för sin hälsa. De tog fler risker, de åt och drack och rökte utan att våndas. Och de dog yngre. Resultatet överensstämmer med en tidigare studie på finska poliser som visade att de med ett stort mått av humor också uppvisade fler riskfaktorer som övervikt, rökning och högt alkoholintag.

Ett stimulerande arbete befrämjade hälsa och långt liv. Skilsmässa förkortade livet för män men påverkade inte livslängden för kvinnor. Vad ska föräldrar tänka på? Studien visar bland annat att de som av sina föräldrar hade satts i förskolor med högt uppdrivna pedagogiska mål tenderade att dö yngre. Det är bättre att fyraåringen får leka än att han eller hon ska traggla med plus och minus.

Skratt och humor är viktigt. Det gör livet roligare, har goda effekter och betyder mycket för vår trivsel hemma och på jobbet. Men The Longevity Project lär oss att vi inte får skratta bort vårt BMI, kolesterolvärde och blodtryck. Lite oro för hälsan skadar inte, det får oss att leva sundare och kanske lite längre.

2 kommentarer:

  1. Stämmer perfekt in på min mor som blev drygt 97 år, utan värre tecken på demens. F ö född 1911. Hon klarade sig till slutet utan hemhjälp. Några benbrott sista året blev dock för mycket, annars hade hon säkert fått uppleva sin hundraårsdag i år.

    SvaraRadera
  2. Vilken fantastisk kvinna av kärnvirke! Min mamma blev 98 år men var tyvärr lätt dement mot slutet.
    Den genomsnittliga livslängden för kvinnor i Sverige är nu 83,2 år för kvinnor och 79,1 år för män.

    SvaraRadera