torsdag 16 mars 2023

Om Roald Dahl

Roald Dahl har diskuterats på sistone. Ska man, som en del vill, snygga till hans texter för barn och byta ut vissa ord? Den här barnboksförfattaren, som växte upp i England hos norska föräldrar, har sålt ofattbara 300 miljoner böcker. År 2021 köpte Netflix företaget Roald Dahl Story Company – som leddes av Dahls barnbarn Luke Kelly – för 500 miljoner pund. Dahls böcker kommer att bli filmer, musikaler och serier. 

Jag har aldrig läst Dahl men av Anna Leszkiewiczs artikel om honom i senaste julnumret av The New Statesman framgår att varken författaren eller hans texter var helt rumsrena. Dahl påstås ha varit otrevlig, okänslig och antisemitisk. Han var en kronisk överdrivare och menade att enda sättet att göra sina huvudpersoner intressanta var att förstora deras egenskaper: om en person i Dahls böcker är elak så är han otroligt, bottenlöst elak, och om någon är ful så är den personen extremt ful. Hans böcker gick hem hos barnen, det vet vi. 

Den här bästsäljarförfattaren hade det inte alltid så lätt. Han far dog när han var tre år, hans syster Astri dog när hon var sju år. I skolan blev han piskad av lärare och äldre kamrater, något som lämnade djupa ärr. När andra världskriget hade börjat, kraschade han med sitt flygplan över Sahara och blev svårt skadad, något som också gav men för livet. 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar