onsdag 22 april 2009

Grekisk skönhet


Läste Survival of the prettiest av Nancy Etcoff när jag var i Grekland. Boken redogör för nya forskningsresultat vad gäller skönhet: vad som kännetecknar skönhet,  vad som karaktäriserar vackra människor, vad människor gör för att uppnå skönhet och mycket mer.

På 1500-talet levde den italienske filosofen Giovanni Della Porta som försökte förstå sambandet mellan människans kropp och hennes själ. Della Porta menade att det som såg lika ut också var lika. Om någon liknade en kanin så var han blyg som en kanin. Om någon liknade en oxe var han dum som en oxe.  Och om någon såg ut som en gris visste man att den mannen var smutsig som en gris.  

Från Plato och framåt har människor tyckt att den klassiska grekiska ansiktsprofilen -- där pannans linje fortsätter utan avbrott över till näsan -- är den vackraste av alla. Tänk Apollo från Belvedere. Varför tycker vi att det grekiska ansiktet är så underbart skönt? Därför att det står i en klass för sig och aldrig, aldrig påminner om kaniner, oxar, grisar, grodor eller något annat djur. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar