En undersökning på 2 000 britter utförd på uppdrag av kontorsvaruföretaget Staples visar att en av fyra har fått klagomål av kolleger på grund av sina ostädade och belamrade skrivbord. Här fanns ingen könsskillnad, män och kvinnor fick lika mycket kritik för brist på ordning.
Det fick mig att tänka på Mark Levengood och en flera år gammal tidningsintervju där han berättade att när hans skrivbord på Sveriges Radio blev alltför belamrat var hans lösning att beställa ett skrivbord till. Jag råkade träffa honom nyss och vi talade bland annat om gemensamma problem: prokrastinering, det vill säga uppskjutarbeteende, och prosopagnosi, ansiktsblindhet (han som jag har svårt att känna igen ansikten). Men jag glömde fråga om historien om de två skrivborden är sann.
Resfeber får mig att börja packa flera dagar innan jag ska åka bort. Annars är en av de saker som många skjuter upp just att packa resväskan, men att packa samma morgon som det ska bära iväg är inget roligt sätt att börja en semester. Till alla som har problem med panikartad och stressande i-sista-minuten-packning har jag ett hållbart råd: skriv en packningslista på datorn, tryck ut den i flera ex och lägg en lista i varje resväska så att den säkert finns tillhands när det blir aktuellt att åka iväg.
Listan ska uppta de saker som alltid måste vara med på resan: pass, biljett, betalkort, kontanter, telefon, telefonladdare, sjukförsäkringsbevis, solglasögon, solskydd, pappersnäsdukar, paraply, ev. rakgrejor, nattkläder, underkläder, skjortor/blusar, tröjor, en finare byxa och en finare kavaj. Har man detta med sig, klarar man sig alltid. Lägg till badkläder eller vinterkläder beroende på resmål. Sedan ska förstås listan kompletteras med personliga nödvändigheter som måste vara med för en lyckad resa. Deckare, läsplatta, maskot, sömntabletter, öronproppar, egen kudde eller vad det kan vara.
Dagen innan resan: lägg fram betalkort, telefon, pass och biljett
bredvid resväskan; packa sedan ned allt det andra i lugn och ro medan du
prickar av varje sak på listan.
Hej, det var ett bra tips det där med att lägga en avprickningslista i resväskan!
SvaraRaderaAtt packa i panik är verkligen obehagligt. Men det kan alltför lätt bli så ändå.
Om man är den typen kan man göra upp listor för allt möjligt. Då finns http://www.simplychecklists.com/index.asp
Men det kanske man inte är.
Verkligen en mycket bra länk, stort tack för den!!! Nu förstår jag att jag har gjort livet onödigt svårt för mig genom att inte ha skrivit alla de listor som jag hade behövt. Men det är inte för sent att börja en god vana nu.
SvaraRaderaMin lista för att lämna huset och åka på semester blir den här: be en granne tömma brevlådan/ vattna alla blommor rejält/ låsa alla fönster och dörrar/ dra ur tevesladden/ dra ur datorsladden/ gå ut med soporna. Glömde gå ut med soporna en gång och det luktade förfärligt när vi kom hem.
Jag kom att tänka på den där länken när jag såg ditt tips. Mycket innehållsrikt, men tycker du att det är en sajt med sting? Fattas det inte något?
Raderawww.simplychecklists.com har tänkt på nästan alla områden i livet. Men för yngre människor saknar jag checklistorna "Saker att tänka på när jag bryter en förlovning" och "Saker att komma ihåg vid en skilsmässa". För oss äldre fattas en annan viktig lista: "Saker att tänka på inför min död och begravning". Vilken lista är det du saknar?
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaPå en del punkter är man som svensk förstås tvungen att företa en del anpassningar. Fast man måste ju medge att listsnickrarna också har använt sin fantasi ibland. Brevet till tomten ...
SvaraRaderaDe blir säkert glada om du sänder in ett litet bidrag. Något som jag hittills inte har kommit mig för med.