lördag 26 maj 2018

Kvinnor måste höras mer

Boken Systrarna Beauvoir av Claudine Monteil gav mig mycket. Här finns likheter med systrarna Virginia Woolf och Vanessa Bell: en syster som blir världsberömd författare och en syster som blir konstnär. Bokens författare var nära bekant med både Simone de Beauvoir och hennes syster Helene och beskriver deras liv utan att skygga för mindre smickrande sidor. Jag visste inte att den bisexuella Simone de Beauvoir blev avskedad från sin tjänst på universitetet för att hon brukade inleda kärleksrelationer med sina unga kvinnliga elever. Eller att hon slutade sitt liv som tragisk alkoholist.

I Milano, där maken Lionel fått arbete som kulturattaché, ordnade Helene de Beauvoir en lunch till målaren Fernand Légers ära och placerade honom mellan den kvinnliga chefen för Milanos största bokhandel och kvinnan som förestod La Bura-muséet. Uppskattade målaren att få vara del av ett stimulerande, flödande samtal? Nej. När han gick klagade han hos värdinnan: "För en man är det förfärligt med kvinnor som pratar så mycket".

Ända sedan tidernas början har män lagt fast att kvinnor ska hålla mun. Tror någon att Horace Engdahl skulle ha förolämpat Sara Danius som han gjort, om hon hade varit man? Nej, män ger sig inte på män på det sättet, då visar man åtminstone en gnutta respekt.Den engelska historikern Mary Beard, expert på antiken, har skrivit boken Kvinnor och makt. Där berättar hon om hur män under antiken tystade kvinnor och alltid hånade deras ljusa röster. En mörk röst visade på manligt mod, en ljus röst på kvinnlig feghet. En intellektuell från det andra århundradet bad sina lyssnare att föreställa sig att "ett helt samhälle  drabbades av följande märkliga åkomma: alla män fick plötsligt kvinnliga röster, och ingen man -- barn eller vuxen --  kunde säga någonting på ett manligt sätt. Skulle det inte vara fruktansvärt, och svårare att bära än någon annan plåga?"

"Kvinnliga politiker möter mest hat" var en rubrik i onsdagens morgontidning. En undersökning visar att kvinnliga kommunpolitiker utsätts för fler kränkande och elaka kommentarer i digitala miljöer än sina manliga kolleger. Det är förfärligt. Ändå -- även om det möter motstånd -- måste vi kvinnor ta ton och höras mer. Överallt och hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar