tisdag 15 november 2022

Virginia Woolf, en biografi – omslaget

Omslaget på min nyutkomna biografi över Virginia Woolf är gjort av Lisa Zachrisson som driver företaget Grafisk form på Söder i Stockholm. Det visar ett fotografi av Virginia Woolf taget när hon var 20 år. Det svartvita fotografiet är insatt i mitten av en grön fjäril. På båda sidorna ser man en bård av silverstänk samt små vertikala vågor; ovanför boktiteln en rad små blommor.  

Som barn var Virginia Woolf och hennes syskon ivriga fjärilssamlare. De sprang med håvar ute i naturen och fångade fjärilar som de sedan namnsatte och nålade upp på korkskivor. De kunde också under somrarna i St Ives vid kusten i Cornwall smeta en klibbig massa tillblandad av rom och sirap på olika trädstammar i trädgården. Många fjärilar drogs till den klibbiga massan och fastnade i den. På kvällen kunde barnen gå ut och samla in sina fångster. 

När man läser Woolfs romaner möter man den ena fjärilen efter den andra på boksidorna. En eller flera fjärilar finns med i nästan alla hennes böcker. Jacob Flanders i Jacobs rum samlar fjärilar som barn och det gör även de sex huvudpersonerna i romanen Vågorna. En av dem, Susan, lär också sina barn att samla fjärilar. 


 

 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar