tisdag 13 oktober 2009

Ingmar Bergmans förvirring

Ingmar Bergman led av högervänsterförvirring. Vilket elände för en regissör. När Bergman ville säga till en filmskådespelare ”Flytta några steg till höger” måste han istället säga ”Flytta dig lite” och peka ut riktningen. I sin bil hade Bergman fäst en gul tejp på höger sida av ratten. Då visste han på vilken sida av vägen han skulle köra.

Själv skulle jag behöva sätta en gul tejp på höger sida av cykelstyret. Vi är många som har problem med höger och vänster. Sigmund Freud kunde inte skilja på höger och vänster utan att tänka efter och göra några skrivrörelser med högerhanden. I en undersökning vid Michigan State University, USA, uppgav 2 procent att de alltid har svårt att snabbt skilja mellan höger och vänster och 6 procent sa att så var det ofta. Bara 45 procent uppgav att de aldrig hade några svårigheter med höger och vänster.

Förvirring av den här sorten kan ställa till det. Om man är passagerare i en bil och ska visa vägen säger man vänster när man menar höger och tvärtom. I lyckliga fall uppfattar föraren mitt vänster som höger och man kommer rätt, men man kan inte förlita sig på att föraren är lika förvirrad som man själv. Till slut lär man sig att bara peka ut riktningen.

Kvinnor lider oftare av högervänsterförvirring än andra. Och utpräglat högerhänta eller vänsterhänta (som har en mer asymmetrisk hjärna än andra) har lättare att skilja på höger och vänster än de som inte är lika utpräglat höger- eller vänsterhänta.

Man vill inte att ens opererande kirurg ska ha svårt för höger och vänster. Men läkare med högervänsterförvirring som jag har talat med säger att bara de tänker lever (höger) och hjärta (vänster) går det bra. Upp och ner, nära och långt borta har de inga problem med. Det är något med orden vänster och höger som gör det svårt.

Det är inte lätt för förvirrade konstnärer heller. Johann Heinrich Wilhelm Tischbein till exempel målade av Goethe i sittande ställning (Goethe på Romerska Kampagnan) och alla kan se att Goethes högra ben har en vänsterfot.

Vetenskapsmän kan också göra fadäser. Den vanliga DNA-molekylens dubbelspiral bildar en högerspiral (som en skruv) men har återgivits massor av gånger som en vänsterspiral.

Chris McManus berättar en historia om den kejserliga ryska armén i sin bok Höger hand, vänster hand. För att få de högervänsterförvirrade soldaterna att gå i takt band man en knippa halm vid höger fotled och en knippa hö vid vänster fotled. Sedan ropade kaptenen ”halm, hö, halm, hö”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar