fredag 23 oktober 2009

Noterat i Wien


I Wien överger man inte gamla vanor så lätt. Där är affärerna stängda på söndagar. Där såg jag herrar kyssa damer på hand. Där är det fortfarande tillåtet att röka på kaféer och restauranger. Där ingår det i den obligatoriska skolundervisningen att barnen lär sig utförsåkning och att dansa wienervals.

Den amerikanska kedjan Starbucks har visserligen öppnat en rad coffee shops i Wien men många gamla kaféer som Weimer nära Volksoper finns kvar. Där har servitörerna svart kostym, svart väst och svart fluga till vit skjorta och gästerna är välkomna från tidig morgon till midnatt att njuta till exempel kaffe och Apfelstrudel mit Schlagobers (vispgrädde) och läsa Die Welt eller någon annan av de många framlagda tidningarna. Om de goda bakelserna heter det i kaféets reklamblad ”Feine Sachen die Freude machen”.

På vårvintern ordnar varje skrå sin egen bal, men det är fullt tillåtet för rörmokarna, fotograferna och andra att också gå på tandläkarnas eller slaktarnas eller vilken som helst annan bal. Min vän Rune och hans fru Magusia gick ett år på läkarnas bal. På biljetterna påpekades det att kvinnans klänning måste nå ned till fotkölarna. När de kom till läkarbalen var det en herre som kontrollerade deras biljetter och en annan herre som kontrollerade längden på Magusias klänning. Damerna var djärvt urringade men fotknölarna fick inte synas.

Små förändringar i stadsbilden blir det ändå. Nu är alla hästarna som väntar med stilig fiaker på turister vid Stefansdomen försedda med bajspåse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar