onsdag 30 december 2009

Jord gör dig lycklig

Att plantera om julhyacinter i krukor med jord som många av oss gjorde nyss får människan på bra humör. Det kan bero på att man tänker på hur gott det kommer att dofta om någon vecka. Men det kan också bero på att våra neuroner i hjärnan börjar producera serotonin.

Forskare vid universitet i Bristol har sett att en bakterie i jord påverkade möss på samma sätt som antidepressiv medicin, kan man läsa i tidningen Neuroscience. När samma snälla bakterie (Mycobacterium vaccae) gavs till cancersjuka människor kände de ett högre välbefinnande. Dr Chris Lowry vid universitet i Bristol menar att effekten kan bero på att just den här bakterien aktiverar vissa neuroner som producerar serotonin. Det är känt sedan tidigare att brist på serotonin kan ge depression.

Människor som pysslar i sin trädgård känner ett välbefinnande. Trädgårdsterapi har också gett goda resultat – deprimerade, utmattade människor har blivit friskare efter att ha sysslat med trädgårdsarbete under en växtsäsong. Förklaringen är kanske att de går med jordiga händer och smuts under naglarna?

Glada grisar med knorr är ett begrepp. Grisar som får böka i jorden av hjärtans lust är glada, inbillar vi oss. Jag har sett sådana grisar på Julita Gård och de verkade lyckliga, inget tvivel om det. Troligen är det också i det fallet jordbakterier som har en gynnsam effekt på hjärnan. Det är lätt att tänka sig vilket eländigt liv alla grisar som lever tätt packade på betonggolv har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar