måndag 14 december 2009

Samtal med Kjerstin Dellert

Det bästa med att vara intresserad av något vanligt och alldagligt är att man alltid har ett samtalsämne när man träffar människor. Det måste vara svårare för den som har bysantiska fornlämningar eller vävteknik under Mingdynastin som sin hobby. Alla har något att säga om äpplen. Man odlar äpplen, man gillar äpplen, man är allergisk mot äpplen eller man önskar att det fanns mer svenska äpplen i butiken.

I går pratade jag äpplen med Kjerstin Dellert som tittade in på julmarknaden i Herresta lada. Hon och maken har unika, gamla äppelsorter vid sin gård. Vilka sorter då? Ja, det vet bara maken och han var tyvärr inte med, han var på Bali för att se till den dansskola för barn som han stöttar.

Det skulle vara roligt att tala äpplen med Nils-Åke Häggbom någon gång. Han har mer eller mindre växt upp i en äppelodling. Pappan var trädgårdsmästare hos Adolf von Post som hade gården Stavshäll i Tullinge och var ivrig fruktodlare vilket hans artiklar i Sveriges pomologiska förenings årsskrift vittnar om. Efter von Posts bortgång gick gården över till familjen Häggbom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar