måndag 7 december 2009

Äppelskal skyddar från cancer


Snart är de svenska äpplena slut. De som har hållbara hemodlade vinteräpplen som Ribston och Eldrött Duväpple kan skatta sig lyckliga, det är underbara frukter som håller aromen till och med mars.

Svenska hemodlade obehandlade äpplen kan man äta med skalet på. Ekologiska äpplen kan man äta med skalet på. Alla andra frukter skalar jag och då mister jag tyvärr samtidigt en stor del av äpplets hälsosamma kvalitéer.

När jag var liten sa min mamma till att äta äppelskalet, det var nämligen där nyttigheterna satt. Tänk att hon visste det redan då. I dag har forskningen visat att äpplet innehåller så kallade fytokemikalier, till exempel fenoler och flavonoider, och de är lagrade framförallt i skalet. Äpplets fiberinnehåll, viktiga för peristaltiken (finare ord för tarmrörelserna) sitter också framförallt i skalet.

Dessa fytokemikalier är viktiga i kampen mot cancer. Rui Hai Liu heter en forskare vid Cornell university, USA, som gjort flera studier på äpple och cancer. Han har kunnat visa att äpplen, liksom andra frukter och grönsaker, kan hjälpa till att förebygga bröstcancer hos råttor. Professor Lui och hans medarbetare fann att i en grupp råttor som gavs hög dos äpple i maten varje dag var det bara 23 procent som utvecklade adenocarcinoma (en särskilt farlig form av bröstcancer). Av de som fick små eller medelhöga doser äpple var det 57 respektive 50 procent som utvecklade samma cancertyp. Medan hela 81 procent av råttorna i kontrollgruppen som inte fick något äpple alls utvecklade adenocarcinoma (studien är redovisad tidigare i år i Journal of Agriculture and Food Chemistry).

Men det som hjälper råttor att hålla sig friska, kan det också hjälpa människor? Ja, det tror forskarna. Kanske kommer torkat, pulvriserat äppelskal i framtiden att bli en naturlig tillsats i hälsofil, hälsomüsli och drickyoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar