torsdag 10 december 2009

Två äpplen om dagen halverar risken för tarmcancer

Fick tips om en alldeles ny undersökning på äpple och hälsa. Det är polska och italienska forskare som tillsammans studerat sambandet mellan konsumtion av äpple och tarmcancer (Eur J Cancer Prev, E-pub Nov 18 2009).

En grupp på 592 patienter med tarmcancer (colorectal cancer) jämfördes med 765 patienter utan tarmcancer (alla var intagna på samma sjukhus). Forskarna tittade på patienternas intag av frukt och grönsaker. Cancerpatienterna visade sig bruka äta signifikant mycket mindre frukt än patienterna i den cancerfria gruppen. Äpple var den oftast konsumerade frukten i båda grupperna.

Risken att drabbas av tarmcancer hade ett starkt samband med hur mycket äpple man åt. De som tuggade i sig ett äpple om dagen hade en avsevärt bättre chans att slippa få tarmcancer än de som inte åt några äpplen alls. Men de som åt mer än ett äpple om dagen minskade sin risk för tarmcancer med hela 50 procent!

Konsumtionen av andra frukter och grönsaker hade ingen förebyggande roll vid utvecklingen av tarmcancer i den här undersökningen, det som hade betydelse var konsumtion av äpplen. Forskarna menar att den skyddande faktorn hos äpplet ligger i dess höga innehåll av flavonoider och andra polyfenoler som kan stoppa uppkomsten och tillväxten av cancerceller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar