onsdag 23 december 2009

Stoppa djurmisshandeln nu

Svenska grisar lever miserabla liv hos uppfödarna. Det lät djurrättsaktivister oss veta nyligen. I dagens SvD kan vi läsa att smågrisar, även kravgrisar, inte bedövas när de kastreras. Trots att kastrering är en smärtsam process, och trots att Sverige redan 2001 skrev under en deklaration om att förbjuda obedövad kastrering, pågår den här formen av djurmisshandel i landet. Medan man i Norge har infört bedövad kastrering.

Det är inte bara i Sverige som djuren lever i misär. För ett år par sedan kunde man läsa i The New Yorker om det förfärliga sätt som man föder upp kyckling på i USA. Kycklingarna lever tätt packade i fönsterlösa rum på golv täckta av tjocka lager av exkrement. De starka ammoniumångorna ger andningsproblem och andra besvär. Eftersom uppfödningen går ut på maximal slaktvikt på kortast möjliga tid blir kycklingarna så tunga att deras ben inte orkar bära dem. Kanske går det till på samma sätt hos oss.

Den kände amerikanske författaren Jonathan Safran Foer har varit vegetarian från och till sedan barndomen. När han själv fick barn, tänkte han över slaktdjurens sak en gång till. Det ledde till att han skrev faktaboken Eating Animals som kom tidigare i år.

I boken beskriver Foer hur han slår följe med en djurrättsaktivist och gör ett nattligt besök hos en kalkonuppfödare. Flera av kalkonerna låg döda på golvet. Andra var blodiga, utmattade och täckta av fula sår. Författaren tar upp hur jorden och vattendragen förstörs av de enorma mängder urin och avföring från djuren som ingen tar hand om på ett ansvarsfullt sätt. När sjöarna och floderna är förgiftade dör fisken. Foer skriver också om förödande konsekvenser av att pumpa djuren fulla med antibiotika och om djurens lidande vid slakt.

Boken slutar med att Foer firar Thanksgiving Day utan kalkon. Thanksgiving Day utan kalkon är som jul utan skinka. Jag har inte ätit skinka sedan 7o-talet. Det har blivit julfrid och julglädje ändå varje år. Pröva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar