tisdag 17 januari 2012

Fler recensioner, tack!


Hur ska folk veta om min bok när den inte recenseras? Säger många av oss författare. Man kan inte som förr lita på att ens bok ska uppmärksammas i tidningarna. Kanske beror det på att det kommer ut många flera böcker i dag, kanske har tidningarna minskat sitt utrymme för kultur.


Jag har i alla fall hittat en recension av Margareta Ekarvs nya bok på GD.se (Gefle Dagblad). Här är ett utdrag:


”Glaset” liknar en landskapsmålning, eller kanske hellre en sådan där skolplansch från en svunnen tid det är så lätt att bli nostalgisk över fastän man aldrig varit där. Man får inte ha bråttom utan ta sig tid att vila i motivet, bondelandskapet. Fast det nostalgiska är, som alltid, förrädiskt. Skolplanschen visar vare sig sjukdomar eller spruckna drömmar. Det gör Ekarv, men inte på ett sätt som får en att hoppa till i fåtöljen utan som en naturlig del av landskapet och tiden”.


År 2010 recenserades 1776 titlar medan förra årets siffra var glädjande nog 2096 titlar, visar en sammanställning som Svensk Bokhandel gjort. Vissa böcker recenseras oftare än andra. Den bok som flest recensenter behandlade förra året var Vid sidan av: möten med författare från fyrtiotal till sjuttiotal av Olof Lagercrantz (38 recensioner). Tvåa kom Kerstin Ekmans Grand final i skojarbranschen (35 recensioner)


Bilden av solbadande kvinnan tog jag i går eftermiddag utanför Centralbadet i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar