måndag 30 januari 2012

Vita dagar



Snart slutar januari och den vita period -- janupaus -- som många ålägger sig efter jul- och nyårsfirandet. I England kallar man det janopause. Varför jano? frågade ordkännaren Michael Quinion i sitt veckobrev nyligen.


En Rick McArthur i Finland påpekade då att jano på finska betyder törst. Janopause är därför ett mycket lämpligt ord. Men Rick tror ändå inte att det språk som talas av Finlands sex miljoner invånare har påverkat engelskan. Michael Quinion står fortfarande utan säker förklaring.


I flera år har vi fått höra att det är bra för hälsan att dricka alkohol varje dag. Tror inte på detta. Tror att det är bättre att ösa på med grönsaker och frukt varje dag. Lite alkohol varje dag kan leda mig till mer alkohol varje dag och sedan till beroende.


I England säger bedömare att invånarnas alkoholmissbruk kostar 20 biljoner pund om året i kriminalitet och ohälsa. En biljon är en miljon miljoner eller tusen miljarder läser jag på Wikipedia.

Nu kräver engelska läkare att Department of Health ska råda alla till två vita dagar per vecka. Nästa månad kommer också hälsodepartementet med nya Change4Life-annonser som varnar för riskerna med alkohol.


En ny studie vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles pekar på att rött vin är bättre än vitt vin för kvinnor. Alkohol ökar kroppens halt av östrogen som främjar tillväxt av cancerceller men risken kan vara mindre om man dricker rött.


Bilderna tog jag i går eftermiddag vid Krusenbergs herrgård söder om Uppsala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar