torsdag 2 februari 2012

Skönsång


Såg den nya, engelskspråkiga operan The Enchanted Island med musik av Händel, Vivaldi och andra barockens kompositörer (hade premiär på nyårsafton) för ett par veckor sedan i direktsändning från Met i New York. Intrigen bygger på Shakespeares pjäser Stormen och En midsommarnattsdröm och operan är en fantastisk saga med stark magi, skeppsbrott, kärlek och förvecklingar. Bara att få se Placido Domingo göra entré som Neptunus var värt biljetten. Prospero sjöngs av countertenoren David Daniels. Han blev intervjuad i en paus och man fick sin nyfikenhet stillad -- en countertenor talar med helt vanlig mansröst.

Sjunger otroligt underbart gör också den unge franske countertenoren Philippe Jaroussky. Om du går in på youtube och hör honom sjunga den medryckande Vivaldikantaten "Pianti Sospiri" blir du glad för hela dagen. Så sjunger en vacker ängel. Lyssna gärna också på "Now the night" av Henry Purcell med både Philippe Jaroussky och den lite äldre Andreas Scholl som räknar sig som en av världens tio duktigaste countertenorer (och är en stor elektropopentusiast).

Här kan du höra Andreas Scholl sjunga om hur han förlorade sitt bagage när han reste med Adria Airways från Ljubljana till Frankfurt förra året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar