måndag 26 november 2012

Svarta fingrar

Godis kan hjälpa vid SAD (seasonal affective disorder), som även kallas årstidsbunden depression, visar studier. Lagom stora doser godis vill säga, annars börjar vi deppa på grund av oönskad övervikt.


En lakritsälskare skulle fylla jämnt och måste få sitt favoritsnask i present. Man vill ju inte att hennes nya höga ålder -- jämte höstmörkret och nya oroande klimatrapporter -- ska trycka ned humöret. Jag fick rådet av en författarkollega att gå till Lakritsroten, en butik vid Sveavägen i Stockholm som ägs av ett barnbarn till Molly Johnson.

Den som tror att en lakritsbutik måste vara ett mörkt hål i väggen tar fel. Den här butiken upptar försvarlig golvyta, tusentals produkter är exponerade längs väggarna och ett stort antal lakrits lovers gick där och vacklade mellan finsk lakrits, engelsk lakrits, lakritskola, lakritstabletter, lakritstuggummi, lakritsslickepinnar och annat svart godis.

Vill du ha några växter med dig hem? Sa en av expediterna och gav mig tre krukor med chilifrukter i  samma färg som levrat blod, växter som Lakritsroten hade använt i sin Halloweenskyltning. Ingen som arbetar i butiken kan ta hem krukorna, förklarade expediten: "Vi har svarta fingrar".

Meddelande till födelsedagsbarnet: Lakrits innehåller glycyrrhizinsyra som påverkar din hälsa. För mycket av det svarta kan ge högt blodtryck, kaliumbrist  och muskelsvaghet. Bara några bitar per dag!

3 kommentarer:

 1. Och i lagom dos, milt laxerande.
  Jag var en gång på ett finskt scoutläger där det enda godiset som såldes var lakrits. Inga lägermagar där inte - utom för oss som inte är så förtjusta i lakrits...
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Lakritsälskaren och födelsedagsbarnet tackar och hälsar att hon ska försöka vara måttfull i sitt ätande! Men det blir nog svårt. Än är jag varken deppig (kaliumbrist) eller muskelsvag. Blodtrycket känner jag inte heller av. Så jag får nog ta några bitar till nu!

  SvaraRadera
 3. Ser i tidningen att det är stor lakritsfestival på Spritmuséet i Stockholm (Djurgårdsvägen 38-40) lördag 1 dec. Titeln är "Lakrits -- i fast och flytande form". För alla med svarta tänder!

  SvaraRadera